Lit Link festival

Stiže američko-engleska književna reprezentacija

Davor Mandić

Osim događajne komponente festivala – nastupanja pisaca – ključan su njegov aspekt susreti pisaca, agenata i izdavača, i to zasad ponajviše američkih



RIJEKA » Književna karika, ili Lit Link festival, novi je domaći književni festival, pokrenut prošle godine, koji svoje mjesto razlike pokušava naći u naglašavanju poslovnog segmenta festivala. Dakle osim događajne komponente festivala – nastupanja pisaca – ključan su njegov aspekt susreti pisaca, agenata i izdavača, i to zasad ponajviše američkih. Tako je barem bilo prošle godine, a tako je i ove, koje će se ovaj festival u organizaciji Hrvatskog društva pisaca održati ponovno na tri lokacije – u Puli 28. kolovoza, u Rijeci 29. i u Zagrebu 30. kolovoza. 



U Hrvatsku dolaze Adam Mansbach, Anne Meadows, Shaughnessy Bishop-Stall, Kathryn Borel, Sheila Heti, Buzz Poole, Dan Simon, Michael Stein, Miriam Toews, Andi Winnette, Željka Marošević, a od domaćih autora sudjeluju Željak Horvat Čeč, Maša Kolanović, Ivana Kovačić, Enver Krivac, Davor Mandić, Robert Međurečan, Marko Pogačar, Ivana Simić Bodrožić, Dalibor Šimpraga, Bojan Žižović, Jasna Žmak i Zoran Žmirić





   Podnaslovljen festivalom koji povezuje, Lit Link će i ove godine okupiti domaće te pisce i urednike iz Kanade, SAD-a i Engleske. Uz težnju dvosmjerne komunikacije i razmjene, očekuje se i jače participiranje domaće scene, a sve s ciljem razmjene novih informacija i dugoročnog povezivanja hrvatske književnosti sa svjetskim tokovima – kako to kaže programski direktor Robert Perišić. 


  Utjecajna imena


Na ovogodišnje izdanje Lit Linka dolazi tako Adam Mansbach, autor knjige »Go the Fuck to Sleep«, bestselera »New York Timesa« prevedenog na 40 jezika, koji uskoro izlazi kao dugometražni film. Dolazi i Anne Meadows, urednica u »Granta« i »Portobello Books«, jednoj od najprestižnijih neovisnih izdavačkih kuća u Velikoj Britaniji, gdje odabire beletristiku i publicistiku na engleskom i u prijevodu. Shaughnessy Bishop-Stall autor je knjige o beskućnicima u zloglasnom Gradu Šatora u Torontu, ali i Jason u seriji »The Newsroom«. Njegov roman »Ghosted« nominiran je za nagradu »Amazona« za roman 2011. godine. 


   Kathryn Borel je autorica i producentica, čija je knjiga »Corked: A Memoir« bila finalist za medalju za humor Stephen Leacock Memoriala za 2010. godinu. Sheila Heti nedavno je pak objavila roman »How Should a Person Be?«, koji je odmah zaradio nominaciju za Žensku nagradu za književnost (prijašnja Orange Prize). Buzz Poole je pisao o knjigama, dizajnu, umjetnosti i kulturi za brojne medije, uključujući »Print«, »The Village Voice«, »The Believer«, »Los Angeles Review of Books«, »San Francisco Chronicle« i »The Millions«. Autor je i jedne zbirke priča. 


   Dan Simon je osnovač izdavačke kuće »Seven Stories Press« iz New Yorka. Michael Stein je pisac i novinar koji živi i radi u Češkoj. Urednik je web-stranice »Literalab«. Miriam Toews autorica je pet nagrađivanih bestselera i memoara o svom ocu. Andi Winnette je bivša izvršna urednica »Believera«, mjesečnika za umjetnost i kulturu koji izdaje kuća »McSweeney’s«. Trenutno je izvršna urednica knjiga u »McSweeney’su«, za koji nabavlja i uređuje beletristiku, publicistiku i naslove za mlade. 


  Trodnevni program


Željka Marošević je izvršna direktorica »Melville House UK«. Vodi londonski ured, upravlja izdavanjem američkih naslova u Velikoj Britaniji i radi na izgradnji njegove prisutnosti i kataloga u Britaniji. 


   Od domaćih autora na Lit Linku će nastupiti: Željak Horvat Čeč, Maša Kolanović, Ivana Kovačić, Enver Krivac, Davor Mandić, Robert Međurečan, Marko Pogačar, Ivana Simić Bodrožić, Dalibor Šimpraga, Bojan Žižović, Jasna Žmak i Zoran Žmirić. 


   U Puli program će se događati u galeriji »Makina«, gdje će u 21 sat nastupiti: Miriam Toews, Adam Mansbach, Jasna Žmak, Sheila Heti, Marko Pogačar, Shaughnessy Bishop-Stall i Bojan Žižović. U Rijeci će se u Astronomskom centru u 19.30 sati predstaviti časopis »McSweeney’s Quarterly« te izdanja hrvatskih autora u pripremi, a od 20.30 sati nastupit će: Adam Mansbach, Enver Krivac, Sheila Heti, Davor Mandić, Buzz Poole, Zoran Žmirić, Miriam Toews, Željka Horvat Čeč i Shaughnessy Bishop-Stall. U Zagrebu će u kinu »Grič« od 20 sati nastupati: Maša Kolanović, Adam Mansbach, Robert Međurečan, Miriam Toews, Ivana Kovačić, Kathryn Borel, Ivana Simić Bodrožić, Sheila Heti, Dalibor Šimpraga i Shaughnessy Bishop-Stall.