Među njima dvije spisateljice

Šestoro autora u užem izboru za nagradu Man Booker

Hina



ZAGREB – U uži izbor za književnu nagradu Man Booker ušle su dvije spisateljice i četiri spisatelja iz Velike Britanije, SAD-a i Australije, a članovi ocjenjivačkog suda objavili su kako oni čine ovogodišnju “slojevitu i raznovrsnu” listu kandidata.


“Kako nagrada Man Booker širi svoje granice, tih izvanrednih šestero autora čitatelja vode na put oko svijeta, od Velike Britanije, preko New Yorka i Tajlanda do Italije i Calcutte, obuhvaćajući prošlo, sadašnje i buduće vrijeme”, kazao je predsjednik ocjenjivačkog suda A.C. Grayling objavljujući listu na konferenciji za novinare u utorak u Londonu.


Amerikanac Joshua Ferris uvršten je s romanom “To Rise Again at a Decent Hour” o krađi identiteta na internetu. Richard Flanagan, jedan od vodećih australskih književnika, u uži je izbor ušao s ljubavnom pričom “The Narrow Road to the Deep North” koja se bavi jednom od najnotornijih epizoda u japanskoj povijesti, gradnjom Burmanske pruge ili Pruge smrti na relaciji Tajland-Burma za vrijeme Drugog svjetskog rata.




Američku književnost predstavlja Karen Joy Fowler s “We Are All Completely Beside Ourselves”, zabavnom, intimnom i iskrenom romanu o jednoj obitelji.


U uži je izbor ove godine uvršteno troje Britanaca. Howardu Jacobsonu nominaciju je donio roman “J”, “ljubavna priča neusporedive začudnosti čija se radnja odvija u budućnosti, u svijetu u kojemu je prošlost opasna zemlja”. Neel Mukherjee svoju je priču “The Lives of Others” smjestio u Calcuttu, gdje se njegov lik Supratik počinje baviti ekstremnim političkim aktivizmom.


Roman “How to be Both” Ali Smith isprepliće dvije priče o ljubavi i nepravdi u potrazi za odgovorom je li moguće istodobno biti i muškarac i žena, u prošlosti i budućnosti, biti i prisutan i odsutan.


Smith je već dvaput ranije nominirana za nagradu, dok ju je Jacobson 2010. i dobio, za roman “The Finkler Question”.


Ovogodišnji je uži popis prvi koji u obzir uzima autore koji objavljuju na engleskom jeziku bez obzira na nacionalnost, nakon što je Man Booker otvoren za sva djela napisana na engleskom jeziku i objavljena u Velikoj Britaniji. Ranije su se za nagradu mogla natjecati samo književna djela autora iz Velike Britanije i zemalja Commonwealtha, Irske i Zimbabvea.


“Dugo smo i intenzivno raspravljali kako bismo popis sveli na tih šestero autora. Rezultat je snažna, inspirativna lista koja, kako vjerujemo, odražava predivnu slojevitost i raznolikost suvremene književnosti na engleskom jeziku”, kazao je Grayling.


O dobitniku odlučuje sudački panel koji uz filozofa i pisca Graylinga ove godine čine britanski kritičar i romanopisac Jonathan Bate, američka akademkinja Sarah Churchwell, Alastair Niven sa Sveučilišta u Oxfordu, neuroznanstvenik Daniel Glaser i autorica i kritičarka Erica Wagner.


Nagradu sponzorira grupacija Man Group plc. Pobjednik će dobiti 50 tisuća funta a njegovo će ime biti objavljeno 14. listopada na posebnoj svečanosti u londonskom Guildhallu.