Sajam knjiga i festival autora

Šerbedžijine pjesme na botelu “Marina” porinule deveti vRIsak

Davor Mandić

Drago Glamuzina, Rade Šerbedžija i Nikica Petković na promociji  zbirke pjesama  Rade Šerbedžije / Snimio Marko GRACIN

Drago Glamuzina, Rade Šerbedžija i Nikica Petković na promociji zbirke pjesama Rade Šerbedžije / Snimio Marko GRACIN

Knjiga »Stranac« izbor je iz poezije Rade Šerbedžije – pjesme je iz triju autorovih zbirki odabrao Nikola Petković i napravio koherencnu knjigu



RIJEKA Rade Šerbedžija, poezija i gitara. Dovoljno je i to da bi otvorenje neke manifestacije dobilo oksimoronski prizvuk boemskog glamura, ali kad su tu još i pisci Dragan Velikić, Drago Glamuzina, Nikola Petković, pa Vojo Šiljak, gradonačelonik Vojko Obersnel i četiri mlade plesačice, onda boemski glamur dobiva i nužnu notu umjerene organizacijske razbarušenosti.


Riječ je, dakako, o otvorenju 9. riječkog sajma knjiga i festivala autora vRIsak na botelu »Marina«, dosad najambicioznijeg knjižnog događanja u Rijeci.


Prvi službeni program Sajma bilo je predstavljanje nove knjige Rade Šerbedžije, njegovih izabranih pjesama okupljenih pod naslovom »Stranac« u izdanju VBZ-a. Knjiga je to »ispod čekića«, kako sugerira i istoimeni program predstavljanja recentnih izdanja na Sajmu, koju su Šerbedžiji pomogli predstaviti glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina i izbornik, urednik i predgovornik knjige Nikola Petković.


Nova cjelina




Glamuzina je objasnio da je riječ o pjesmama koje je Petković izabrao iz triju Šerbedžijinih knjiga, no učinio je to tako da je iz izbora proizišla koherentna knjiga. Potvrdio je to i Petković, govorivši i o »pretpovijesti« knjige.


– Dobio sam u dva u noći po našem vremenu mejl od Radeta iz Los Angelesa, u kojem me pita bih li radio izbor iz njegove poezije. Ti Boga, naravno! I onda je krenulo – pa nisam ti ja pjesnik, pa ovo, pa ono. Kad smo počeli raditi potvrdila se ona da su veliki ljudi jednostavni. Bio je nevjerojatno kooperativan, taština: nula! Kad smo bacali pjesme van, uopće se nije bunio. Na kraju smo došli do mog izbora, potpuno osobnog, i mislim doista da ova knjiga može funkcionirati kao cjelina, bez obzira što je izbor iz triju knjiga – rekao je Petković.


Šerbedžija je nastavio u relativizirajućem tonu.


– Godinama se bavim umjetnošću; teatrom, filmom… ponekad pišem muziku, ponekad pišem pjesme. Pišem ih kao i svi što čitaju i bave se literaturom, jer i oni koji nominalno nisu pjesnici, pišu pjesme. Poezija ide uz osjetljive duše. I u tome sam pjesnik. Samo u tome – zaključio je Šerbedžija.


Sudionici, gosti, događanja


Predstavljanju »Stranca« prethodilo je maratonsko otvaranje Sajma meštra ceremonije Voje Šiljka, koji je na pozornicu prizivao brojne blagoglagoljive govornike.


Direktor VBZ-a Mladen Zatezalo zahvaljivao je svima zaslužnima za dosad najambiciozniji sajam, direktor sajma Zoran Simić predstavio je opsežan program u kojem će sudjelovati više od 100 sudionika na 10 lokacija, što je Glamuzina kao umjetnički direktor Sajma precizirao, rekavši da će u devet dana sajma biti točno 50 događanja.


Dragan Velikić se u svom govoru podsjetio velike Radmile Matejčić i njene kultne knjige »Kako čitati grad«, a riječki gradonačelnik Vojko Obersnel posebno je isticao važnost vRIska u kontekstu književnih manifestacija u Rijeci. Govor je zaključio prijedlogom da okupljeni vrisnu protiv recentnih isticanja nepoćudnih knjiga, za što je rekao da smo mislili da se nikad više neće ponoviti.


Brojna je publika došla podržati otvorenje Sajma, a među pripadnicima riječkog kulturnog života isticala se i delegacija pulskog Sajma knjiga na čelu s direktoricom Magdalenom Vodopijom.