Međunarodni nastup

Sajam knjiga u Frankfurtu: Hrvatske autore predstavlja – televizijska emisija

Siniša Pavić

Foto: Nenad Reberšak

Foto: Nenad Reberšak

Sajam se održava od 11. do 15. listopada, a hrvatski nastup organizira Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, koja je osmislila novi koncept



ZAGREB Zajednica nakladnika i knjižara HGK-a predstavila je u ponedjeljak ovogodišnji nastup i program Hrvatske na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, od 11. do 15. listopada. Kako reče predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić, novi je to koncept koji će ZNK primjenjivati i u sljedećoj godini kao voditelj niza što inozemnih što domaćih nastupa.


Nejašmić je stoga prije svega predstavio centralnu stranicu ZNK-a preko koje je od jučer moguće u realnom vremenu pratiti sva događanja vezana za knjigu u organizaciji, suorganizaciji ili pod podrškom ZNK-a. Dakako, na jučer inauguriranoj stranici www.znk.hr u realnom će se vremenu moći pratiti i sve što će se događati na frankfurtskom sajmu.



Zaprešićki izdavač Fraktura, prema ustaljenoj višegodišnjoj praksi, nije dio oficijelnog programa hrvatskog nastupa u Frankfurtu, već tamo odlazi samostalno. Štand će dijeliti sa slovenskom Beletrinom, s kojom dijeli i sličnu nakladničku viziju te postiže solidnu (poslovnu) vidljivost na nemilosrdnom međunarodnom tržištu knjiga.





Što se samog nastupa tiče, Nejašmić je najprije podsjetio na tešku godinu za nakladnike, na činjenicu da su pregrmjeli raspad skoro 50 posto knjižarskog sustava, koji je ipak, i u najvećoj mjeri, restauriran. Uslijed svega toga na ZNK-u je bila zadaća da osmisli nastup s, kako je kazao, relativno skromnim sredstvima.– Ovo je jedan drugačiji, paradigmatski pristup – kazao je Nejašmić.

Dva štanda


Hrvatska u Frankurtu nastupa na dvama štandovima. Jedan je u hali 5: nacionalni štand na 48 četvornih metara. Drugi štand je u hali 3, zauzima 16 četvornih metara i na njemu će 12 izdavača predstaviti hrvatsku dječju knjigu, baš kao što će se u sklopu njega prikazivati i najava filma »Sjeverozapadni vjetar« te prezentirati izložba naših cijenjenih ilustratora; Zdenka Bašića, Dubravke Kolanović i Andree Peterlik Huseinović.


Na onom velikom štandu predstavit će se 11 priznatih autora (makar autore ZNK u Frankfurt ne vodi), ponajviše zahvaljujući emisiji Trećeg programa HRT-a »Prekid programa zbog čitanja«. Odabrano je 11 emisija u kojima sami autori čitaju svoja djela; emisije su dobile i svoj prijevod na engleski jezik te su titlovane da budu razumljivije posjetiteljima sajma.


U konačnici na sajmu, na LCD monitorima, vrtjet će se u kontinuitetu skoro tri i pol sata programa. Odabrani autori su: Miljenko Jergović, Zoran Ferić, Sibila Petlevski, Damir Karakaš, Edo Popović, Ivana Šojat, Maša Kolanović, Daša Drndić, Olja Savičević Ivančević, Marko Pogačar i Kristian Novak.


– Obaveza mi je zahvaliti se HRT-u koji nam je ustupio emisije koje su BBC-jevske razine produkcije. Mislim da će to biti i dovoljno interesantno i prikladno kao format kojim možemo, za relativno nevelika sredstva, prezentirati veći broj ljudi izmješteno iz njihovih prebivališta, što nam daje bazu koju ćemo moći upotrebljavati višestruko, tako da ćemo isti ovaj koncept upotrijebiti za beogaradski sajam, koji nam dolazi za 15-ak dana te sarajevski, koji starta krajem studenoga – istaknuo je Nejašmić.


Test koncepta


Dapače, kako je rečeno, sustav se kani i nadograđivati uz dogovor s HRT-om i prema pristizanju financijskih sredstava, da bi bio prezentabilan i na inozemnim tržištima. U Frankfurt se, tako, u izložbeni prostor koji je osmislila dizajnerica Iva Babaja ide predstaviti 11 autora i 150 naslova hrvatskih autora što su ih nakladnici objavili između dvaju sajmova.


Zanimalo nas je i koliki su iznosi u pitanju, pa nam je Nejašmić potvrdio da Ministarstvo kulture pokriva dvije trećine nastupa, što iznosi bruto 310.000 kuna, dok je HGK dao 140.000 kuna. Od toga dvije trećine odlazi na cijene i troškove što ih diktira sam domaćin, dok onaj programski dio, dizajn, web, stoje 70.000 kuna plus PDV, ili otprilike upola manje negoli se na to utrošilo za prošlog sajma.


Kako je kazao Nenad Bartolčić, odmah po povratku iz Frankfurta slijede pripreme za nove nastupe. Kao poseban izazov, ako ne i test ovog novog koncepta predstavljanja hrvatske knjige, apostrofiran je Sajam knjige u Leipzigu, koji se održava u ožujku sljedeće godine.