Svečana dodjela

»Roki Raketa« Zorana Malkoča osvojio nagradu Tportala

Sandra Sabovljev

S naslovnice

S naslovnice

Ovo je osmo izdanje Tportalove nagrade, a dosadašnji laureati su – Dalibor Šimpraga, Draga Glamuzina, Sibila Petlevski, Olja Savičević Ivančević, Ivica Đikić, Tahir Mujičić i spomenuti Kristian Novak



Taj me je pas osigurao i nagradu primam iako mi nije nužna, šaljivo je zahvalio aludirajući na glavni lik svoga romana dobitnik književne nagrade [email protected] za najbolji roman objavljen prošle godine Zoran Malkoč na sinoćnjoj svečanoj dodjeli ove prestižne literarne premije u prepunoj dvorani Müller Kina Europa. 


Prema odluci tročlanog žirija – koji je činio lanjski laureat Kristian Novak, književna kritičarka i urednica Jadranka Pintarić te pisac i pjesnik Miroslav Mićanović – nagradu vrijednu 50.000 kuna zaslužio je upravo Malkoč s romanom »Roki Raketa« (Profil) koji se odlikuje »razvedenom, prepunom apsurda i mjestimice montipajtonovskom, bajkovitom pričom iz naše današnjice i nedavne prošlosti«


– Roman crnohumorno i kritički secira brojne nam društvene, književne, političke i ine patologije, a Malkoč je osobito nemilosrdan prema svijetu književnosti i fenomenu medijske slave pisca. Njegov lik – koji je lažnjak, lopov, krivotvoritelj i pozer – biva obasjan reflektorima dok se protagonist koji posjeduje stvarni književni dar odaje kriminalu i mafijaškim poslovima. Na fonu radnje, koja povremeno ima tour de force karakteristike, niže se plejada likova koji utjelovljuju zastranjenja hrvatskog društva u posljednja dva desetljeća, ističe žiri u svojoj recenziji.


Finalisti književne nagrade Tportala bili su: fantasy roman, »Svećenica Mjeseca« Milene Benini (Zagrebačka naklada), »Mima i kvadratura duga« (Algoritam i 24 sata), prvijenac Želimira Periša, »Brdo« Ivice Prtenjače koji je izdao V.B.Z.  nakon što je autor lani odnio njihovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman, te »Puteni nametnik« Igora Rajkija u izdanju Durieuxa.


Ovo je osmo izdanje Tportalove nagrade, a dosadašnji laureati su – Dalibor Šimpraga, Draga Glamuzina, Sibila Petlevski, Olja Savičević Ivančević, Ivica Đikić, Tahir Mujičić i spomenuti Kristian Novak.