Nova knjiga Miljenka Jergovića

“Rod”: Djelo o nestalom bosanskom svijetu

Kim Cuculić

Jergović na više od 1000 stranica piše sagu o porodici Karla Stublera, svoga pradjeda, ali progovara i o stoljeću Srednje Europe i Balkana, premrežujući epohu i krajeve, povijest koja je bila nemilosrdna



RIJEKA Nova knjiga Miljenka Jergovića »Rod« sinoć je predstavljena u riječkom antikvarijatu »Ex libris«. Razgovor s autorom vodio je Seid Serdarević iz »Frakture«, koji je i urednik ovog opsežnog djela na više od 1000 stranica. Knjiga je u kratkom vremenu doživjela drugo izdanje, što govori o velikom zanimanju čitatelja. 


  Riječ je o knjizi sastavljenoj od više cjelina – romana, dokumenata, pripovjednih skica, fragmenata – u kojima se izmjenjuju fikcionalni i nefikcionalni dijelovi. S mnogo autobiografskih elemenata Jergović u »Rodu« ispisuje sagu o porodici Karla Stublera, svoga pradjeda. Kako je na predstavljanju u Rijeci kazao Miljenko Jergović, »Rod« je u odnosu na njegove ostale knjige neobično i netipično djelo.    – Forma, tekst i sadržaj ove knjige razvijali su se sukladno promjenama koje su se događale u vremenu. Svaka promjena u mojem životu i u životu mojih bližnjih mijenjala je i samo djelo. »Rod« je bitno određen svojim krajem, do kojeg je došlo onog trenutka kad su se svi likovi preselili u svoje grobove. U tom trenutku je forma »Roda« bila definitivno određena. Riječ je o izrazito zatvorenoj knjizi, ali na jedan drugačiji način – zatvorena je smrću, a ne književnom formom – objasnio je Jergović.    U »Rodu« se Jergović bavi porodicom kao svojom opsesivnom temom, ovoga puta onom s majčine strane. Prema riječima autora, »Rod« govori o jednom izumrlom obiteljskom svijetu i osušenom obiteljskom stablu.     – Knjiga je to o mojoj majci, ali i o nestalom bosanskom svijetu koji je izbrisan i od kojega nije ostalo ništa. U knjizi je opisan svijet takozvanih bosanskih »kuferaša« koji su u 19. stoljeću stigli u Bosnu. U toj zemlji ostajali su rađati djecu i dobivati unuke, a domorodačko ih je stanovništvo dočekalo pogrdnim nazivom »kuferaši«, vjerujući da je njihov identitet upravo u tom kuferu – osvrnuo se Jergović.  

 U »Rodu« Jergović kroz sudbinu vlastite porodice progovara o stoljeću Srednje Europe i Balkana, premrežujući poput željeznice epohu i krajeve, zemlje koje su se izmjenjivale, povijest koja je bila nemilosrdna. Jergovića je iz redova mnogobrojne publike pozdravio poznati glumac Rade Šerbedžija, koji je autoru čestitao na hrabrosti – prema vlastitoj obitelji, narodu i zemlji.