Raritet

Rijetko prvo izdanje Harryja Pottera na dražbi prodano za 46.000 funta

Hina



Rijedak primjerak prvog izdanja knjige o Harryju Potteru prodan je početkom listopada na dražbi u Velikoj Britaniji za 46.000 funta, nakon što su je njezini vlasnici čuvali više od 20 godina.


Tvrdo ukoričeno izdanje knjige Harry Potter i Kamen mudraca bilo je u vlasništvu obitelji iz Lancashirea koja ga je željela sačuvati kao dio obiteljskog nasljeđa.


Na prodaju su se odlučili pošto su čuli da je slična knjiga o mladom čarobnjaku na dražbi postigla cijenu od 28,500 funta, prenio je BBC.




Izdanje iz 1997. za kolekcionare je »sveti gral« jer ih je tiskano vrlo malo, kazao je glasnogovornik aukcijske kuće.


Aukcionari dražbovne kuće Hansons Auctioneers očekivali su da će za djelo objavljeno s dvije pogreške postići između 25.000 i 30.000 funta.No brojne telefonske ponude podigle su mu cijenu.

Direktor Hansons Auctioneersa, Jim Spencer je, udarivši čekićem nakon posljednje ponude, zadovoljno kazao da je riječ »o magiji«.


»Ni sam nisam mogao vjerovati da je knjiga u tako dobrome stanju, kao da je tek izašla iz tiskare. Ne mogu ni zamisliti da postoji bolji primjerak«, kazao je Spencer.U prvome izdanju Harryja Pottera i Kamena mudraca objavljeno je svega 500 primjeraka, od čega ih je tek 300 poslano knjižnicama.

Knjiga je bila jedno od 12 prvih izdanja djela o Harryju Potteru namijenjenih prodaji na dražbi, uključujući i onu s potpisom spisateljice JK Rowling.