V.B.Z. i Filodrammatica

Riječki sajam knjiga i festival autora vRIsak: Balkanske književne veze

Kim Cuculić

Na sajmu će se nuditi više od 10.000 naslova – popusti će biti do čak 80 posto. Poseban je naglasak stavljen na program »Književnost u regiji«



RIJEKA  Izdavačka kuća V.B.Z sa svojom podružnicom u Rijeci najavljuje šesti Riječki sajam knjiga i festival autora, pod novim nazivom – »vRIsak«. Manifestacija će biti održana od 3. do 14. svibnja, a ove godine u žarištu su »Balkanske (književne) veze«.


Mjesto događanja su V.B.Z.-ove knjižare i Filodrammatica, koji će biti otvoreni svaki dan od 9 do 21 sat. Na sajmu će se nuditi više od 10.000 naslova, popusti će biti do čak 80 posto, a popusti na najnovija izdanja 20 posto. Svečano otvorenje najavljeno je za petak, 3. svibnja, u 18 sati u dvorani Filodrammatice. 


   A zašto »vRIsak«? Voditelj festivala Zoran Simić objašnjava: 




   – Živimo u vremenu i svijetu kada možemo samo vrištati, da bi nas netko čuo! Vrisak je znak, program, pokret…Vrisak je kulturna pobuna, kao svojedobno »Vrisak« Edvarda Muncha – kaže Simić. 


   Programski odbor 6. Riječkog sajma knjiga i festivala autora čine Nikola Petković, Zoran Žmirić, Rade Šerbedžija, Damir Martinović Mrle, Tea Tulić, Vlado Simčić Vava, Drago Glamuzina, Marko


Pogačar i Zoran Simić. Na ovogodišnjem »vRIsku« bit će predstavljeni najaktualniji hrvatski autori – Predrag Matvejević, Slavenka Drakulić, Viktor Žmegač, Julijana Matanović, Boris Dežulović, Jurica Pavičić, Mani Gotovac, Ivana Simić Bodrožić, Edo Popović, Marko Pogačar, Robert Perišić, Mirjana Krizmanić, Bruno Šimleša, Ratko Mavar… 


   Poseban je naglasak stavljen na program »Književnost u regiji/Balkanske (književne) veze«. Nizom razgovora, predstavljanja, čitanja, kroz ovaj program pokušat će se ponuditi odgovori na pitanje u kojoj su mjeri, nakon što su bile potpuno pokidane, danas osnažile veze među izdavačima i piscima u regiji, te kakve im sve prilike to povezivanje pruža.


U ovom programu nastupit će neki od najznačajnijih autora iz svojih zemalja: Florin Lazarescu (Rumunjska), Ildiko Lovas (Mađarska), Zvonko Karanović i Teofil Pančić (Srbija), Faruk Šehić (Bosna i Hercegovina), Jurij Hudolin (Slovenija). 


   Na festivalu će publici premijerno biti predstavljene nove knjige »Istočni epistolar« Predraga Matvejevića, »Za što sam se spremna potući« Ivane Simić Bodrožić, »Aleja Viktora Bubnja« Teofila Pančića, »Romantika je roba iz uvoza« Darija Grgića, »Brod u dvorištu« Jurice Pavičića, »Crna pokrajina« Marka Pogačara, »U Velebitu« Ede Popovića… 


   Rade Šerbedžija, Damir Martinović Mrle i Nikola Petković pripremaju posebno književno osvježenje, večernjim programima u baru Pepe Rosso. Za dječji program, autorskim radionicama, pobrinuli su se Andrea Petrlik Huseinović, Saša Jantolek i Kašmir Huseinović.


Također, i ove godine organizatori Riječkog sajma knjiga i festivala autora potrudili su se nastaviti s poticanjem riječkih autora, posvećujući značajan programski prostor sve živahnijoj riječkoj književnoj sceni. 


   Vizualni identitet sajma i slogan djelo su jednog od najuspješnijih hrvatskih dizajnerskih studija DESIGNSYSTEM iz Zagreba i mnogostruko nagrađivanog dizajnera i komunikologa Borisa Maleševića. Produkciju radio i tv spotova relaizirali su riječki glazbenik i autor Vlado Simčić Vava i Surogat tim Rijeka.