Kulturno vijeće

Riječke potpore književnom stvaralaštvu: I ove godine bez mitske polugodišnje stipendije

Kim Cuculić

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Tromjesečne potpore dobili su Nikola Petković, Dunja Matić, Diana Rosandić i Doris Pandžić. Komisija u sastavu: Lea Lazzarich, Darija Žilić i Viktorija Bauer zaključila je da nijedan prijedlog nije kvalitetom prijave i oglednog rukopisa toliko iskočio da bi mu bila odobrena polugodišnja potpora



RIJEKA Na Gradonačelnikovom kolegiju potvrđena je dodjela potpora književnom stvaralaštvu za 2017. godinu, za što je u proračunu Grada Rijeke predviđen iznos od 60.000 kuna.


Na javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva prijavilo se 14 kandidata i sve su prijave bile potpune. Kulturno vijeće za nakladničku, knjižnu i knjižničnu djelatnost u sastavu: Lea Lazzarich (predsjednica), Darija Žilić (dopredsjednica) i Viktorija Bauer procijenilo je pristigle prijave sukladno utvrđenim kriterijima.


Vijeće je odbilo razmatrati prijavu poznate teatrologinje i spisateljice Mani Gotovac, jer nije udovoljila uvjetu natječaja »Pripadnost riječkoj književnoj sceni«. Kulturno vijeće jednoglasno je zaključilo da Gotovac većinu svog spisateljskog angažmana ipak ne realizira na području grada Rijeke te time ne pripada književnoj sceni Rijeke.


Obiteljska kronika




Kriteriji za dobivanje potpora su kvaliteta oglednog rukopisa, koncept djela, profesionalne reference autorice/autora, značenje programa za grad Rijeku i potpisan ugovor s nakladnikom, a najveći broj bodova može biti 100. Izračunom prosjeka svih ocjena prijavitelja dobivena je rang-lista sa srednjim ocjenama.


Na prvom je mjestu Nikola Petković s 85 bodova, a slijede Dunja Matić (78), Diana Rosandić (77), Doris Pandžić (71), Enver Krivac (66), Nataša Merle Tomljanović (60), Gordana Crnjaković (57), Anita Vein Dević (51), Goran Gluščić (49), Željko Maurović (49), Franjo Matanović (40), Ana Tomšić Blažan (34), Paola Rajnović (30) i Mani Gotovac (0).


Prema procjeni Kulturnog vijeća, niti jedan od prijedloga nije kvalitetom prijave i oglednog rukopisa toliko iskočio da bi mu bila odobrena polugodišnja potpora, koja tako ni ove godine neće biti dodijeljena te će ostati postojati samo u teoriji. Kulturno vijeće je predložilo da se dodijele ukupno četiri tromjesečne potpore po 15.000 kuna bruto Nikoli Petkoviću, Dunji Matić, Diani Rosandić i Doris Pandžić.


Ovim povodom prvoplasirani Nikola Petković kaže da mu je drago što je njegov rukopis prepoznat kao obećavajući:


– Pretpostavljam da ću u zadanom roku uspjeti ispuniti očekivanja mjerodavnog tijela. Prijavio sam prvi tom trotomne fikcionalne obiteljske kronike koja počinje 1918. godine, a završava u današnje vrijeme. Nadam se da će mi tromjesečna stipendija omogućiti da napravim elaborirani fragment zamišljene cjeline. Ovom prilikom istaknuo bih da mi je posebno drago da je tromjesečnu potporu dobila i Dunja Matić – osvrnuo se Petković.


Pilot-projekt od 2014.


Sukladno usvojenoj Strategiji kulturnog razvitka Grada Rijeke od 2013. do 2020. godine, raspisuje se javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva. To je objašnjeno time što književno stvaralaštvo u Hrvatskoj nije tržišno isplativo zbog niskog stupnja zainteresiranosti čitatelja za hrvatsko književno stvaralaštvo, zbog niske kupovne moći te zbog previsokih cijena krajnjeg proizvoda književnog stvaralaštva.


Kao odgovor na ove i druge probleme, tim pisaca i spisateljica iz Hrvatskog društva pisaca predložio je Ministarstvu kulture uvođenje stipendiranja književnog stvaralaštva, što je Ministarstvo i učinilo. Riječko književno stvaralaštvo je u istoj situaciji kao i hrvatsko, samo na lokalnoj razini, te je 2014. godine krenuo riječki pilot-projekt poticanja književnog stvaralaštva.