Skupina autora

Ri lit organizira tradicionalnu manifestaciju: Jubilej “Noći velikog čitanja” uz novitete

Nela Valerjev Ogurlić

U četvrtak u 20 sati pred Riječanima će nastupiti već uigrana skupina autora, kojima će se pridružiti Goran Gluščić, najnovija akvizicija Ri lita



RIJEKA Zadnji četvrtak u siječnju već je tradicionalno posvećen »Noći velikog čitanja«, manifestaciji koju je Ri lit – neformalna književna skupina riječkih autora – pokrenula 2013. godine. Ove godine manifestacija bilježi svoj prvi jubilej, petu godinu održavanja, a kao i prethodna četiri izdanja održat će se u dvorani Filodrammatice, u koju ovaj događaj redovito dovodi velik broj ljubitelja književnosti.


U četvrtak u 20 sati pred Riječanima će nastupiti desetero autora koji će im čitati svoje najnovije radove. Uz Teu Tulić, Zorana Krušvara, Željku Horvat Čeč, Igora Beleša, Envera Krivca, Izeta Medoševića, Milan Zagoraca, Davora Mandića i Zorana Žmirića, već uigranu skupinu autora, publika će ovom prilikom upoznati i Gorana Gluščića, najnoviju akviziciju Ri lita.


Zoran Krušvar pročitat će zanimljivu, nepredvidivu i prilično krvavu priču »Mala sestra«, koja govori o tri sestre i njihovu osvetničkom pohodu. Izet Medošević predstavlja se kratkom prozom naziva »FIT«, koja se razračunava s korporativnim sustavom. Igor Baleš čita »Turista« , alegorijsku priču o prvom intergalaktičkom putniku koji silom prilika zaglavi u Hrvatskoj. Zoran Žmirit čitat će poglavlje iz svog još neimenovanog romana.




Tea Tulić upravo dovršava novi roman iz kojeg će pročitati »Igru skrivača«, poetičnu proznu priču s puno dinamike i ritma, sofisticirano duhovitu. Željka Horvat Čeč nakon nedavne promocije romana »4 Brave«, još razmišlja o svom nastupu, a dvoumi se između priča »Ispravci ili o Marini« i »Dražen«. Enver Krivac nastupit će s poetičnom, duhovitom i brutalnom pričom »Polnoćka i ja ležimo na cesti« o disfunkcionalnoj vezi između dvoje ljubavnika. Milan Zagorac priprema nastup s elementima stand-upa o dvojici jugolavenskih tajnih agenata koji su se našli u Italiji početkom šezdesetih godina u misiji snimanja neprijateljske podmorničke baze u Riminiju.


Davor Mandić će čitati iz svojeg nedavno objavljenog romana »Đavolja simfonija«, a Goran Gluščić, novi član Ri Lita, inače Labinjanin, nastupit će s duhovitom pričom »Dodjela Oscara 2033« o glamuroznoj manifestaciji svedenoj na plaćenu publiku kojoj naoružani stražari strojnicama ne dopuštaju izlazak do okončanja spektakla.


Voditeljica ovogodišnje Noći čitanja bit će Gordana Brkić Žagar, i sama objavljivana autorica, te radijska voditeljica. Novost je i after-party na koji su pozvani svi posjetitelji, a održat će se u book caffeu Dnevni boravak.