3. noć velikog čitanja sutra u Filodrammatici

Ri Lit: Književnost je i komunikacija

Svjetlana Hribar

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

U Noći velikog čitanja nastupit će desetero autora, među kojima i tri debitanta, koji zajedno objedinjuju različite poetike

RIJEKA  Sutra se po treći put u dvorani Filodrammatica (u 20 sati), priređuje središnja godišnja književna manifestacija – Noć velikog čitanja – u organizaciji riječke neformalne književne skupine Ri Lit.  

  – Osim »veterana« ove grupe – Zorana Krušvara, Tee Tulić, Kristine Posilović, Milana Zagorca, Zorana Žmirića, Roberta Vrbnjaka i Izeta Medoševića, ove će se godine predstaviti i troje autora čiji radovi predstavljaju osvježenje Ri Lit-a – Željka Horvat Čeč, Igor Beleš i Davor Mandić – rekao je Vlado Simcich Vava, napominjujući da će u Noći velikog čitanja nastupiti desetero autora.


– Skupina se od prvog okupljanja širi, a postav onih koji nastupaju na središnjoj godišnjoj manifestaciji mijenja se svake godine. Vjerujem da će i ove godine to biti uzbudljivih dva sata čitanja, zaključio je Simcich.    O važnosti manifestacije koja ima namjeru vratiti dignitet slušanju priča i dokazati da literatura nije dosadna, govorio je Davor Mandić, napominjući da su registri priča koje će publika čuti u četvrtak različiti i da je ljepota Ri Lit-a upravo u objedinjavaju različitih poetika.   

– Izet Medošević predstavlja se pankerskom prozom; Tea Tulić u visoko stilizirane poetske minijature uvodi ekstenzivnu formu; Robert Vrbnjak i ja više smo pristalice egzistencijalizma i magičnog realizma; Kristina Posilović pripremila je prepjev »Urlika« Allena Ginsberga koji će – uvjeren sam – biti vrhunac večeri; Zoran Krušvar u središte svoje priče stavlja HEP; proza Milana Zagorca duhovita je i smještena u poznate nam toponime; Zoran Žmirić je napisao priču koja počinje benigno a potom udara u pleksus, a Željka Horvat Čeč svojom pričom uvodi govor krajnje simpatičnog, infantilnog pripovijedanja.


   Igor Beleš koji do kraja godine namjerava objaviti roman i zbirku kratkih priča, na Ri Lit stiže s potpuno novom pričom, napisanom za ovu prigodu!




   Najavljujući Noć velikog čitanja, Vlado Simcich Vava rekao je da je skupina Ri Lit dobila ne samo vjernu publiku, već i »feed back« na njihove radove. Kao važno, napomenuo je da najljepše reakcije nastaju na probama pred nastup, kad jedan pisac drugome pomaže sugestijama i dobronamjernim primjedbama. Mandić je dodao kako grupa teži dokazivanju da je književnost performativna po svojoj prirodi, odnosno da je književnost i komunikacija.