Vrlo traženo

Raspitali smo se kako ide posudba e-knjiga u Gradskoj knjižnici Rijeka

Jakov Kršovnik

Iako su vrata knjižnice zatvorena, korisnici mogu e-knjige posuditi na pametnom telefonu ili računalu putem aplikacije ZaKi Book. Dostupno je više od 700 naslova



Dok traju mjere za zaštitu te prevenciju širenja koronavirusa, zatvorena je i riječka Gradska knjižnica, za sada, do 14. travnja. No, zahvaljujući modernoj tehnologiji korisnici knjižnice knjige mogu posuditi i na pametnom telefonu ili računalu putem aplikacije ZaKi Book. Podsjetimo, od siječnja je moguće zatražiti svoj PIN te e-posudbom zadužiti dvije e-knjige odjednom, odnosno četiri na mjesec, zbog ograničenog broja licenci. Dostupno je više od 700 naslova, a članova koji koriste aplikaciju trenutno je 587. Iz Gradske knjižnice također javljaju da je dosad ostvareno 1.236 posudbi: u siječnju 214, veljači 446, a u ožujku, za sada, 576. Vidljiv je porast interesa, a to nam je potvrdio i ravnatelj knjižnice Niko Cvjetković:


Obustavljanje obračuna zakasnine


– Što se usluge posudbe e-knjige tiče, ona je vrlo tražena i mnogi korisnici su naknadno zatražili PIN za pristup toj usluzi. Zbog toga smo omogućili i izdavanje PIN-a elektroničkom poštom na adresu [email protected]. Potrebno je poslati ime, prezime, adresu i broj članske iskaznice. Molimo da sve informacije pratite na webu Knjižnice gkr.hr, a najavljujem i dodatnu aktivnost na društvenim mrežama, Brickzineu i Magazinu, kaže Cvjetković. Osim toga, istaknuo je i obustavljanje obračuna zakasnine na dan kada je Gradska knjižnica Rijeka zatvorena za rad s korisnicima:


– Svi korisnici koji su knjige trebali vratiti nakon 16. ožujka, neće imati nikakvu zakasninu. Oni koji su knjige trebali vratiti do 16. ožujka, a nisu to učinili, zakasnina će im, u trenutku povratka knjižnične građe, biti obračunata samo do 16. ožujka. Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na jedan od naših infotelefona od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati. Prije zatvaranja za korisnike omogućili smo posudbu šest knjiga pa se nadamo da su mnogi korisnici pribavili dovoljno literature za neko vrijeme, zaključio je Cvjetković.


Najposuđivaniji naslovi




Trenutno je pet najposuđivanijih e-naslova: »Snaga osjetljivosti: kako prepoznati, razumjeti i iskoristiti dar visokoosjetljivosti« Elaine A. Aron, »Plemeniti gospodin u Moskvi« Amora Towlesa, »Moj ne tako savršeni život« Sophie Kinsela, »Anatomija ljubavi: prirodoslovna povijest parenja, brakova i preljuba« Helen Fisher te »20 koraka prema naprijed« Jorgea Bucaya. Kako je istaknuo ravnatelj Niko Cvjetković, knjižničarke i knjižničari su aktivni na webu te su pripremili popis preporuka publicistike i beletristike. Od domaćih tu su Pavao Pavličić i roman »Bakrene sove«, Goran Tribuson i »Otac od bronce« zatim »Rupa«, roman Ivane Bodrožić, koji je pri izlasku podigao dosta prašine. Tu je i proza ženskog pisma Slavenke Drakulić, Julijane Matanović i Irene Vrkljan te putopis Zlatka Krilića »Portret Che Guevare: priče i pričopisi o Kubi«, kao i mnogi drugi naslovi. Što se tiče strane beletristike izdvojili su, između ostalog, roman Francesce Melandri »Eva spava«, romansiranu priču o Enricu Marcu u »Prevarantu« Javieara Carcasa, »Jakovljeve ljestve«, obiteljsku sagu Ljudmile Ulicke, te roman »Cvijeće« Afonsa Cruza u kojem autor tematizira pamćenje, ljubav i gubitak. Za one koji su skloniji publicistici i/ili povijesti, tu su brojni zanimljivi autori i naslovi: Noam Chomsky »Tko vlada svijetom?«, Ian Kershaw »Do pakla i natrag: Europa 1914.-1949.«, Tod Spehr »Dražen: život i ostavština košarkaškog Mozarta« i drugi.