'S Uraganima 1961. - 1970.'

Prvi rock fotograf ovog dijela Europe: Predstavljena knjiga Ante Škrobonje o Uraganima

Jasmin Đečević

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

»Škrobonja je evergrinska vrijednost naše kulture«, istaknuto je na predstavljanju fotomonografije posvećene legendarnom bendu



RIJEKA Prostor botela Marina bio je skoro pa pretijesan da primi sve one koji su u petak navečer htjeli prisustvovati druženju pod nazivom »Riječka rock scena 1961. – 1970 i VIS Uragani« čiji je središnji dio zauzela promocija fotomonografije Ante Škrobonje »S Uraganima 1961. – 1970.« posvećena legendarnom riječkom glazbenom sastavu.


Škrobonjina knjiga na 160 stranica pruža jedinstveni uvid u začetke rock kulture na ovim prostorima potvrđujući Škrobonju kao prvog rock fotografa istočne i dobrog dijela srednje Europe, što je posebno naglasio najpoznatiji kroničar riječke scene Velid Đekić.


– Bez njegovih fotografija ne može se pratiti povijest riječke rock glazbe. Drugi su uzimali instrumente u ruke, a Škrobonja, srećom, fotoaparat kojim je snimao bez prestanka. On je jedina osoba koja je sustavno bilježila zbivanja na sceni do 1961. do 1971. i mi u Rijeci imamo izvanrednu sreću zbog njegovog rada. Ante Škrobonja je prvi rock fotograf socijalističkog dijela kontinenta čime nadilazi domaće okvire, on je trajna evergrinska vrijednost naše kulture – istaknuo je Đekić.




Kako je istaknuo Koraljko Pasarić, Škrobonja je kroz tekstove i fotografije u ovoj knjizi vrati u život sjećanja na generaciju živopisnih 60-ih godina.



– Posebnost Uragana bila je u tome što su se stalno razvijali, od vrsnih instrumentalnih početaka do značajnih autorskih iskoraka s vlastitim pjesmama, aranžmanima i stihovima – rekao je Pasarić.


Sam autor bio je vidno ganut, ali i ponosan na atmosferu koju je vladala na Marini. Umirovljeni profesor Medicinskog fakulteta i znanstvenik vjerojatno ni sam ne zna koliko zapravo fotografija ima u svojoj arhivi.


– Krasan je osjećaj napraviti ovakvu knjigu, vjerujem da sam s ovom monografijom zaokružio jedan veliki dio mog života. Ovo su sjećanja pisana perom i svjetlom, tekst ima slobodniji stil, a svjetlopisi su posebni jer ono što je uslikano je objektivno tako bilo – istaknuo je Škrobonja te dodao kako je svoje dvije ljubavi spojio po uzoru na Čehova. Medicina mu je bila supruga, a fotografija ljubavnica, srećom njih se dvije znaju i međusobno toleriraju.


Organizator skupa na Marini, koji je osim promocije knjige obuhvatio svirku i puštanje ploča, je udruga LP Rock, a izdavač fotomonografije Muzej grada Rijeke.