Povijesni pregled

Predstavljen novi dvobroj “Književne Rijeke”, evo što sve donosi

Kim Cuculić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Jedan od središnjih priloga u novom dvobroju je »Povijesni pregled Rijeke« Bože Mimice, koji ovaj tekst objavljuje u povodu 100. godišnjice rođenja akademika Luje Margetića



Jesensko-zimski dvobroj 3-4 časopisa za književnost i književne prosudbe Književna Rijeka predstavljen je u prostoru Sveučilišne knjižnice u Rijeci. Kako je uvodno kazao glavni urednik Đoni Božić, s ovim izdanjem časopisa zaključuje se 24. godina njegova postojanja.


– Raduje nas ostvarenost neprekinutog tijeka našeg časopisa, koji je do danas, unutar suvremenog književnog mnogoglasja, uspješno zastupao stanovitu stvaralačku slobodu i intuiciju, kao i disciplinu znanstvenog diskursa. Mnogobrojni esejistički, prozni i pjesnički tekstovi objavljeni na stranicama Književne Rijeke, tematski i sadržajno su pronicali čovjekovo bivstvo opterećeno razvojem tehnologije, odredili se prema njegovoj duhovnoj i moralnoj krizi, predočavali nam njegov stvaran stav, njegove muke i nade, njegovu kritiku društvenog uređenja… Samo ovakva pozicija i usmjerenost Književne Rijeke omogućila je vertikalu kvalitete sadržaja i njegovu popularizaciju unutar današnjeg sivila medijske heterogenosti, koja u svojoj srži potiče bujanje isključivosti zbog manične težnje prestižu – osvrnuo se Božić, zahvalivši na potpori Ministarstvu kulture i Primorsko-goranskoj županiji.


Buduća knjiga


Jedan od središnjih priloga u novom dvobroju je »Povijesni pregled Rijeke« Bože Mimice, koji ovaj tekst objavljuje u povodu 100. godišnjice rođenja akademika Luje Margetića, svog učitelja i znanstvenog uzora, te kao prilog Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture. Ovime Mimica najavljuje buduću knjigu o povijesti Rijeke koja će imati dva dijela – počevši od antike do 2000. godine. Bože Mimica je u knjizi sažeo svoj dugogodišnji istraživački rad, a kako je na predstavljanju Književne Rijeke kazao sveučilišni profesor Željko Bartulović, riječ je o propitivanju povijesti Rijeke u kojoj autor donosi nove detalje do kojih je došao istraživanjem.


Bogat esejistički blok


Bogat esejistički blok dvobroja nastavlja se tekstom sveučilišnog profesora Mladena Dorkina o knjizi »Mjesec na trgu« riječkog književnika Srećka Cuculića, a esej o Shakespeareu napisao je Antun Nodilo. Cvetko Pavlović piše o Franji Komarici. U bloku poezije objavljene su pjesme Katarine Džunkove, Riccarda Staraja (novi član uredništva Književne Rijeke), Franka Sorića, Miroslava Radića, Bruna Rukavine i Dina Hapadžića. Prozne radove objavljuju Milko Valent, Sonja Zubović, Ljubica Kolarić- Dumić, Vera Primorac, Đoni Božić, Darko Pernjak i Franjo Deranja.Redovitu rubriku »Domaća beseda« predstavila je članica uredništva Vlasta Sušanj Kapićeva, a u ovom dvobroju objavljeni su čakavski tekstovi Marije Sindik, Vlaste Pobor, Aleksandra Sindika i Suzane Blečić. U rubrici »Sudbina knjige« pišu Enerika Bijač, Nevenka Nekić i Vera Primorac. U povodu nagrade za životno djelo »Josip i Ivan Kozarac« književnici Ljubici Kolarić-Dumić, tekst je napisao Đuro Vidmarović.