Goranovo proljeće

Poezija na duge staze kao istinska ljudska sudbina

Hina

Sonja Manojlović

Sonja Manojlović

Nagrada Goran za mlade pjesnike dodijeljena je Mateji Jurčević, studentici kroatistike iz Vinkovaca



Ovogodišnja dobitnica Goranova vijenca hrvatska je pjesnikinja Sonja Manojlović, a nagradu Goran za mlade pjesnike dobila je vinkovačka studentica Mateja Jurčević, priopćeno je iz Studentskoga kulturnomjetničkoga društva »Ivan Goran Kovačić.


U obrazloženju nagrade navodi se da je poezija Sonje Manojlović jedno je od najpouzdanijih i najpoticajnijih čitateljskih trajnih boravišta u kontekstu suvremene hrvatske književnosti.


– Za mene je empatičnost poezije neupitna, i zato mi je drago što sam dobila nagradu koja apostrofira  kontinuitet antifašizma u Hrvatskoj, njezinoj kulturi i društvu – odgovorila je pjesnikinja na naše pitanje o tome što joj znači nagrada Goranov vijenac u ovom trenutku.




– Autorica nas svakim novim naslovom iznenađuje dubokom polisemantičnošću stihova iza kojih stoji jedna od vrlo rijetkih osoba kojoj je poezija na duge staze istinska ljudska i svaka druga sudbina, a ne trenutačni hir i trik s debelom figom u džepu – ističe prosudbeno povjerenstvo.


– Fascinantan je u pjesništvu Sonje Manojlović njezin neupitni rast u stihotvornome umu i bacanje rukavice u lice svijetu koji nam danas i prečesto nudi tek i jedino nihilističku apatiju i sve perverznije varijante svojega svakodnevnoga, lobotomirajućega spektakla – stoji između ostaloga u obrazloženju nagrade.


– Stihotvorstvo i uopće pisanje Sonje Manojlović uvijek je podrazumijevalo, na razini svekolikoga opusa, a nerijetko i u strukturi svake pojedine pjesme, bar nekoliko semantičkih križišta i raskrižja, teško uhvatljivih bilo dnevnomedijskim, bilo akademskim i inim čitanjima – smatra povjerenstvo.


U obrazloženju nagrade Mateji Jurčević navodi se da njezin rukopis radnoga naslova »Paranoja« odlikuje neobična konceptualna uređenost te snažna načitanost uz tako dobrodošlu, a mladim pjesnicima ne suviše pripadajuću, jezičnu eleganciju.


Komprimirana misao malih ali snažnih pomaka, u čvrsto organiziranom tijelu pjesme, svjedoči o talentu opremljenom dobrim uzorima, načitanoj mladoj pjesničkoj osobnosti koja na pragu tek dvadeset i prve godine života manifestira suverenost vlastitog pjesničkog koncepta i hrabrost koja odlikuje mnogo zrelije pjesničke glasove – ističe prosudbeno povjerenstvo.Sonja Manojlović rođena je u Zagrebu 1948. Pjesme su joj uvrštavane u antologije, a prevođene su na dvadesetak jezika: albanski, bengalski, danski, engleski, esperanto, francuski, grčki, japanski, katalonski, kineski, mađarski, makedonski, njemački, poljski, rumunjski, ruski, slovenski, španjolski, švedski, talijanski, ukrajinski.

Mateja Jurčević rođena je 1995. u Vinkovcima. Studira komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.


Ovogodišnje 53. Goranovo proljeće počinje svečanim otvorenjem 18. ožujka u zagrebačkom Vip klubu, nastavlja se splitskim čitanjima i nastupima, a vrhunac će imati na dodjeli nagrada u Lukovdolu, tradicionalno na Goranov rođendan 21. ožujka.