Potpore izdavanju knjiga

Po 150.000 kuna dvjema knjigama u recesijskoj godini

Davor Mandić

U godini kad je izdvajanje za kulturu palo na 0,49 posto budžeta dvije knjige dobile su po rekordnih 150 tisuća kuna i već sad je jasno da će se repovi te odluke vući još dugo



RIJEKA » Dodjeljivanje čak 150.000 kuna potpore samo jednoj knjizi, pa tako dvaput, u godini u kojoj je ministrica kulture Andrea Zlatar objavila da je proračun za kulturu na razini države pao na 0,49 posto u kulturnoj javnosti već sada, po objavi, konkurira za skandal godine.



   »Fraktura« » 318.000 kn   »Školska knjiga« » 291.000 kn   »Disput« » 286.000 kn   Naklada »Ljevak« » 243.000 kn   »Algoritam« » 205.000 kn   VBZ » 125.000 kn   »Profil knjiga« » 125.000 kn   »Ex libris« » 125.000 kn   »Meandar media« – 113.000 kn   »Jesenski i Turk« » 103.000 kn


»Školska knjiga« je za knjigu Suzane Marjanić »Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas« inkasirala spomenut iznos, koji je dobio i »Disput« za knjigu »William Shakespeare – Moliere – Anton Pavlovič Čehov: izabrane drame u prijevodu Vladimira Gerića«. Samo za usporedbu, VBZ i »Profil knjiga«, naše ponajveće izdavačke kuće, dobili su po 125.000 kuna; VBZ za 17 programa, a »Profil knjiga« za njih 14.




   Ovu hrabru odluku u recesijskoj godini u Ministarstvu kulture pravdaju grandioznošću ovih izdanja, no i više je nego jasno da će se repovi te odluke još dugo vući.


Komplikacije s EU


Ministarstvo kulture tako je na svojim mrežnim stranicama konačno objavilo popis svih potpora izdavanja knjiga za 2014. godinu. Podsjetimo, na taj se podatak čekalo još od, uobičajeno, ožujka, kad bi u redovnim godinama stigli rezultati javnih poziva za potporu izdavanju knjiga. Natječaj bi obično bio raspisan u studenom prethodne godine, a izdavači su tako, ovisni o javnim novcima, mogli korigirati svoje nakladničke programe. Što su, dakako, i radili.



  Dodatni problemi u vezi s najdotiranijim knjigama ove godine mogli bi biti vezani i uz njihov sadržaj. Naime knjiga Suzane Marjanić »Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas«, za koju je ŠK dobio 150.000 kuna, pod tim je istim naslovom objavljena u izdanju Instituta za etnologiju i folkloristiku te Udruge Bijeli val 2013.. Ovdje je, čini se, posrijedi samo luksuzno izdanje već objavljene knjige.   Dodatni problem za ministricu Zlatar, iako je odluka o potpori bila na vijeću za knjigu MK-a, mogla bi biti činjenica da je dio te knjige, odnosno materijala za nju, konkretnije razgovori Suzane Marjanić s umjetnicima i performerima, objavljivan u dvotjedniku »Zarez«. »Zarez« je, naime, svojedobno bio i predmetom osude ministrice zbog sukoba interesa, pa je pitanje kako će na sve to reagirati kulturna javnost, bez obzira na neupitnu stručnost autorice.   Knjiga »Shakespeare – Moliere – Čehov: izabrane drame u prijevodu Vladimira Gerića«, za koju je »Disput« dobio 150.000 kuna, donosi prijevode izabranih drama ovoga trojca. Pitanje je koje će se drame naći u ovoj knjizi, ali u Hrvatskoj postoji priličan broj dobrih prijevoda ovih dramatičara. Za Shakespearea tako možemo potvrditi, i prije nego znamo izbor njegovih drama za ovu knjigu, da ga sigurno ima u vrsnog Mate Marasa. On ga je, naime, cijelog preveo.


   No onda je stigla Europska Unija i stvari su se dodatno zakomplicirale. U EU, od 1. srpnja prošle godine i našoj novoj domovini, ne poznaju poticaje u stopostotnim iznosima, što je u Hrvatskoj, kako se vidi, uobičajeno, a još je i štošta valjalo uskladiti u tom tromom birokratskom aparatu. Rezultat je bio povećana nervoza nakladnika, koji osim muke s kroničnim padom tržišta, nisu u ovoj godini mogli računati ni s potporama Ministartva kulture u njima inače uobičajeno vrijeme početkom godine.


   No natječaj je konačno raspisan u travnju, bio otvoren do 2. svibnja, da bi informacija o potporama konačno bile na stolu. Iako to još ne znači da su sredstva isplaćena, to će se ipak dogoditi po automatizmu vrlo skoro pa valja analizirati te usporediti programe koji su dobili s onima koji nisu, što je dobra, relativno nova praksa MK-a vezana za transparentnost odlučivanja.


Dobitnici i gubitnici


Ove godine MK je tako odobrio potporu za ukupno 569 programa u iznosu od 5.056.000 kuna. Budući da je odbijeno ukupno 925 programa, oni koji su dobili potporu mogu se smatrati i sretnicima. Pogotovo »Školska knjiga« i »Disput«, koji su zbog svojih dvaju očito jako vrijednih izdanja ukupno inkasirali priličan novac. »Školska knjiga« 291.000, a »Disput« 286.000 kuna. Rekordera, zaprašićku »Frakturu«, ipak nisu stigli. S 318.000 kuna »Fraktura« je izdavač broj jedan u Hrvatskoj.


   Od izdašnije dotiranih valja spomenuti Nakladu »Ljevak« kojoj je odobreno ukupno 243.000 kuna za 25 programa; »Algoritam« s 205.000 kuna za 23 programa; VBZ, »Profil« i »Ex libris« sa po 125.000 kuna, »Meandar mediju« sa 113.000 kuna za 16 programa te »Jesenskog i Turka« sa 103.000 kuna za 15 programa. Što se tiče vječnih rivala Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca, pobjedu je u ovom broju odnio DHK. Ukupno je DHK inkasirao 111.000 kuna za svoju izdavačku djelatnost, dok je HDP dobio 64.000 kuna.


   Na listi odbijenih »pobjedu« je odnio očito nefavorizirani »Profil« s ukupno 52 odbijena naslova. Vrlo blizu je »Verbum« s 50, a onda slijede VBZ s 36, DHK s 27, Naklada »Ljevak« s 26, »Ex libris« s 25 i »Jesenski i Turk« s 24. Za usporedbu, velikoj »Školskoj knjizi« odbijeno je samo pet naslova.