Novi naslov

Pedeset cigareta za Elenu: Teorija kaosa u novom romanu Marine Vujčić

Davor Mandić

Marina Vujčić objavila je novu knjigu / Foto V. KARUZA

Marina Vujčić objavila je novu knjigu / Foto V. KARUZA

Naslov možda najavljuje priču romana, ali ne i temu. Glavni junak toga dana puši 50 cigareta u spomen na sestru blizanku, ali tema romana je zapravo teorija kaosa na razini »malog« čovjeka



ZAGREB Kada Marina Vujčić, istaknuta i nagrađivana naša spisateljica, objavi novi roman, sjajna je to vijest za brojne poklonike njena pisma. Još kada se to dogodi u netipično izdavačko doba, usred ljeta, pa se, ako godišnji odmor kojim čudom još nije potrošen, može otrčati do knjižare i pribaviti primjerak prije odlaska na plažu, veselju nema kraja.


A po onome što čitamo u uredničkoj napomeni o romanu naslova »Pedeset cigareta za Elenu« (Fraktura), očekuje nas i opet zanimljivo štivo, pa smo stoga priupitali autoricu da nam pojasni o čemu je riječ, počevši od naslova, za koji nam se učinilo da bi mogao najavljivati temu romana.


– Naslov možda najavljuje priču romana, ali ne i temu. Istina je da glavni junak Oliver Radman toga dana puši 50 cigareta u spomen na sestru blizanku koja nije dočekala njihov 50. rođendan – kao da puše u 50 svjećica na torti koje neće biti. Ali tema romana je zapravo teorija kaosa na razini »malog«, »običnog«, »neprimjetnog« čovjeka, jer taj isti glavni junak koji za sebe vjeruje da je potpuno beskoristan i da je proizvodnja opušaka jedina njegova uloga u svijetu, nehotice utječe na život troje drugih ljudi samo time što se pojavio u određeno vrijeme na nekom mjestu koje je bilo i na njihovoj putanji – i uopće nije svjestan »leptirovog učinka« koji je proizveo odlukama donesenim u ta 24 sata koliko traje radnja romana – kaže Vujčić.


Sudbinska matematika




Pitamo je i otkud je došao poticaj za pisanje ove knjige, na što spisateljica odgovara da je došao iz istog izvora kao i poticaj za svaku drugu, iz nekog unutrašnjeg nagovora koji je već naučila ne preispitivati.


– Neke misli i preokupacije jednostavno se izbore za knjigu, ne daju mi mira dok ih ne ispišem. Pitanje takozvane slučajnosti oduvijek me intrigiralo, jer u slučajnosti zapravo ne vjerujem. Vjerujem u lančane reakcije svemira, u sudbinsku matematiku u kojoj se sve događa da bi se moglo dogoditi nešto drugo – što se ne bi moglo dogoditi da se nije dogodilo ono prije toga. Imam već predugi staž razmišljanja o tome da ne bi jednom završilo u mom romanu – kaže Vujčić.



Marina Vujčić rođena je 1966. u Trogiru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je kroatistiku. U nakladi izdavačke kuće Profil 2010. objavila je roman »Tuđi život«, a 2014. u izdanju Hena coma knjigu drama »Umri ženski« i roman »A onda je Božo krenuo ispočetka«, koji je 2015. ušao u uži izbor od četiri hrvatska naslova nominirana za Europsku nagradu za književnost.Godine 2015. u izdanju Hena coma objavila je roman »Mogla sam to biti ja«. Iste godine na natječaju V. B. Z.-a i Tisak medije romanom »Susjed« osvojila je nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2015.


Nama je posebno zanimljiv datum izlaska romana: praktički je riječ o sredini ljeta. Pa iako je to za čitatelje koji si mogu priuštiti godišnji odmor na moru, a na njemu vole čitati, odlična vijest, ipak nas je zanimalo kako je do toga došlo, s obzirom na to da se s potencijalnim hitovima čeka barem Interliber.


Vujčić kaže da ne misli da je njen novi roman potencijalni hit, no ako ga nekim čudom zadesi ta sudbina, onda će to po njenu mišljenju biti bez obzira na vrijeme izlaska, ili možda baš zato što izlazi u vrijeme kad baš i nema novih knjiga.


Drugi izdavač


No nije tu bilo ni neke proračunatosti u tom smjeru; razlog ovako »ranog« izlaska Vujčić otkriva kao prozaičan: namjerava se prijaviti na natječaj Ministarstva kulture za pisanje novog romana, a to ne bi mogla da ovaj roman nije izašao do početka rujna, jer je za njega prije tri godine dobila potporu.


Još je jedan novitet zanimljiv onima koji pažljivije prate domaću književnu scenu. Nakon niza knjiga objavljenih u Hena comu, gdje Vujčić radi kao urednica, novi roman izlazi u Frakturi. Vujčić pojašnjava da je to baš zato što je u Hena comu urednica.


– Za autora nije baš zahvalna situacija objavljivati u kući u kojoj radi. Iako sam tamo imala sjajne uvjete i tretman, nakon četiri romana u Heni počela sam sama o sebi misliti kao o nekome tko objavljuje »zato što može«. Osjetila sam da se moram vratiti u onu za pisca zdravu situaciju kad ponudiš rukopis izdavaču i onda strepiš čekajući odgovor – koji može biti i negativan. S vodstvom Hena coma porazgovarala sam o tome i složili smo se da je sazrelo vrijeme da odvojim urednički život od autorskog – zaključuje spisateljica.


Marina Vujčić: Pedeset cigareta za Elenu


Marina Vujčić: Pedeset cigareta za Elenu