Novo priznanje akademiku

Pavao Pavličić dobitnik Nagrade Zvane Črnja

Hina

Nagrada Zvane Črnja književna je nagrada koja se dodjeljuje za najbolju hrvatsku knjigu eseja u spomen na hrvatskoga književnika, kulturologa i publicista Zvanu Črnju.



PULA Hrvatski akademik, književnik, prevoditelj i scenarist Pavao Pavličić dobitnik je ovogodišnje Nagrade Zvane Črnja za knjigu »Narodno veselje«, objavljenu 2013. godine u izdanju Mozaik knjige, objavljeno je danas u Puli na otvaranju ovogodišnjih 12. pulskih Dana eseja.


Nagrada Zvane Črnja književna je nagrada koja se dodjeljuje za najbolju hrvatsku knjigu eseja u spomen na hrvatskoga književnika, kulturologa i publicista Zvanu Črnju.Dodjeljuje se svake godine u sklopu međunarodne književno-kulturne manifestacije koju od 2003. godine organizira Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika i časopis za književnost, kulturološke i društvene teme »Nova Istra«.

Obrazlažući odluku o dodjeli nagrade, predsjednik povjerenstva Vinko Brešić podsjetio je da se knjiga sastoji od devet posebno podnaslovljenih poglavlja memoarske proze u kojima se pripovjedač, potaknut pronalaskom starog magnetofona, prisjeća svojega odrastanja u Vukovaru, odnosno djetinjstva i mladosti pedesetih i šezdesetih godina, sve do odlaska u Zagreb.


»Upravo po tim elementima, koji se danas smatraju općim mjestom kulturne povijesti, ova je Pavličićeva knjiga i dokument o jednome naraštaju koji je stasao upravo u doba smjene dviju paradigmi – modernizma i postmodernizma«, istaknuo je Brešić.




Ovogodišnja tema pulskih Dana eseja je »Hrvatska književnost u susjedstvu«, a tijekom dvodnevnog književnog skupa održat će se brojna predavanja te će biti predstavljena knjiga »Od pustinje do ledenjaka: književnost čileanskih Hrvata« Željke Lovrenčić.