Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 3n
Sutra: 27° 31° 2
18. lipnja 2018.
Nova platforma

Objavi knjigu! - kombinacija tiskanog i e-izdanja

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 10. travanj 2013. u 9:54 2013-04-10T09:54:26+02:00

E-izdanje na hrvatskom besplatno je i dostupno svima, dok se tiskano izdanje radi samo prema potrebi

RIJEKA Studio TiM iz Rijeke pokrenuo je izdavačku inicijativu »Objavi knjigu!«, kojoj je cilj povećanje produkcije knjiga u Hrvatskoj i pojeftinjenje njezine izrade. Inicijativu su pokrenuli Marko Jovanovac, mladi i talentirani dizajner iz Osijeka, Tamara Modrić, vlasnica i urednica u Studiju TiM i Milan Zagorac, pisac i urednik iz Rijeke. Kako objašnjava Milan Zagorac, riječ je o platformi za hibridno objavljivanje knjiga. 

  – Na ovaj način knjiga može imati i tiskano i e-izdanje. E-izdanje na hrvatskom besplatno je i dostupno svima, dok se tiskano izdanje radi samo prema potrebi. Tako je moguće dobiti knjigu za 3.000 do 5.000 kuna, ali uz ograničenja: tiskana naklada može imati 50-200 primjeraka, distribucija je ograničena na narodne knjižnice, meki je uvez, a postoje i uvijek zadani formati. Autor se odriče honorara, a trošak je minimaliziran na rad oko knjige i to u najmanjim mogućim iznosima. 

  Studio TiM pruža usluge uređivanja knjiga, koordinacije sa svima s kojima treba, objavljivanje i vođenje računa o medijskoj slici. Ovakvim načinom objavljivanja knjiga štitimo postojanje lokalne i općenito male, »drugoligaške« scene jer su sva glavna financiranja »pojeli« veliki izdavači. Prvi rezultati se već vide: imamo mnogo čitanja, preuzimanja, gledanja i komentiranja. Autori koji doslovno ne bi dobili ni prostora ni glasa sada isplivavaju, a urednički ih definiramo mi, uz motiviranje autora da djeluju, pišu, stavljaju postove i što je najbolje, to daje razultate – ističe Milan Zagorac. 

  U biblioteci »Objavi knjigu!« dosad su objavljeni naslovi »Noći u bijelom satenu« Irene Lukšić, »Fotografija s Che Guevarom« Giacoma Scottija, »Lobel Horvat i Horvati« Jasmine Mirić, »Canto Azzurro« Kristine Posilović, »Vodič kroz nutarnje gradove za commutere« skarlet_p: i »Čovječuljak me je posjetio« Biserke Dunić. Više informacija na www.studiotim.hr.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka