Revija lutkarskih kazališta

Obilježena stogodišnjica prvog izdanja “Priča iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić

Hina

Portret Ivane Brlić Mažuranić / Snimio Marko GRACIN / NL arhiva

Portret Ivane Brlić Mažuranić / Snimio Marko GRACIN / NL arhiva

Gradsko kazalište lutaka Rijeka je izvelo nagrađivanu predstavu »Šuma Striborova - a Maja Verdonik s riječkog Učiteljskog fakulteta je održala predavanje o tome jesu li »Priče iz Davnine« kao književni predložak prikladne za lutkarski scenski izraz



RIJEKA U sklopu 21. revije lutkarskih kazališta u Rijeci u četvrtak je priređen program obilježavanja 100 godina od prvog izdanja »Priča iz davnine« Ivane Brlić Mažuranić.


Gradsko kazalište lutaka Rijeka je izvelo nagrađivanu predstavu »Šuma Striborova – a Maja Verdonik s riječkog Učiteljskog fakulteta je održala predavanje o tome jesu li »Priče iz Davnine« kao književni predložak prikladne za lutkarski scenski izraz.


 Program obilježavanja stogodišnjice se nastavlja i u petak, kad će se uz lutkarsku izvedbu »Šume Striborove«, prikazivanjem istoimenog animiranog filma u Art-kinu Croatia te kvizom – igrom za djecu »Bjesomaru, Svarožiću« u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka.


Prvo izdanje »Priča iz davnine« objavljeno je 1916. godine u nakladi Matice hrvatske. U tom je izdanju bilo šest bajki a ilustrator je bio Petar Orlić. 

Redatelj lutkarske predstave »Šuma Striborova« GKL Rijeka je Larry Zappia a premijerno je izvedena 2005. godine.


21. revija lutkarskih kazališta službeno se otvara 4. studenoga otvaranjem izložbe Agate Freyer u galeriji Kortil nazvanom »Od skice do lutke«. Na programu su predstave 17 kazališta i kazališnih skupina iz Hrvatske, Poljske, Slovenije i Španjolske.