Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Revija lutkarskih kazališta

Obilježena stogodišnjica prvog izdanja "Priča iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić

Portret Ivane Brlić Mažuranić / Snimio Marko GRACIN / NL arhiva
Portret Ivane Brlić Mažuranić / Snimio Marko GRACIN / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 3. studeni 2016. u 22:53 2016-11-03T22:53:34+01:00

Gradsko kazalište lutaka Rijeka je izvelo nagrađivanu predstavu »Šuma Striborova - a Maja Verdonik s riječkog Učiteljskog fakulteta je održala predavanje o tome jesu li »Priče iz Davnine« kao književni predložak prikladne za lutkarski scenski izraz

RIJEKA U sklopu 21. revije lutkarskih kazališta u Rijeci u četvrtak je priređen program obilježavanja 100 godina od prvog izdanja »Priča iz davnine« Ivane Brlić Mažuranić.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka je izvelo nagrađivanu predstavu »Šuma Striborova - a Maja Verdonik s riječkog Učiteljskog fakulteta je održala predavanje o tome jesu li »Priče iz Davnine« kao književni predložak prikladne za lutkarski scenski izraz.

 Program obilježavanja stogodišnjice se nastavlja i u petak, kad će se uz lutkarsku izvedbu »Šume Striborove«, prikazivanjem istoimenog animiranog filma u Art-kinu Croatia te kvizom – igrom za djecu »Bjesomaru, Svarožiću« u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka.

Prvo izdanje »Priča iz davnine« objavljeno je 1916. godine u nakladi Matice hrvatske. U tom je izdanju bilo šest bajki a ilustrator je bio Petar Orlić.
 

Redatelj lutkarske predstave »Šuma Striborova« GKL Rijeka je Larry Zappia a premijerno je izvedena 2005. godine.

21. revija lutkarskih kazališta službeno se otvara 4. studenoga otvaranjem izložbe Agate Freyer u galeriji Kortil nazvanom »Od skice do lutke«. Na programu su predstave 17 kazališta i kazališnih skupina iz Hrvatske, Poljske, Slovenije i Španjolske.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.