Nakon prvog kruga

OTKUP KNJIGA Objašnjenje Ministarstva kulture: Morali smo inzistirati na strožim kriterijima

Kim Cuculić



ZAGREB Prvi ovogodišnji otkup knjiga Ministarstva kulture od izdavača za narodne knjižnice neugodno je iznenadio neke nakladnike. U razgovorima koje su izdavači imali s Ministarstvom, naime, pokušalo se sugerirati da se ide na veći broj naslova i manji broj primjeraka, pogotovo onoga za čim u knjižnicama ne vlada interes, te da se po 310 primjeraka otkupljuju tek velike uspješnice. Suprotno tome, iz prvog ovogodišnjeg otkupa knjiga primjetno je da je otkupljen manji broj naslova, ali u velikom broju primjeraka. Radi toga smo nadležne u Ministarstvu kulture upitali zašto nisu prihvaćene sugestije izdavača. Iz Ministarstva kulture dobili smo sljedeći odgovor:


– Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2017. godini objavljen je 3. svibnja ove godine, što je nešto kasnije nego što je uobičajeno. Objavi javnog poziva ove je godine prethodilo ispitivanje potreba narodnih knjižnica za knjigama koje Ministarstvo kulture otkupljuje, tako da su popisi adresa nakon šest godina u potpunosti revidirani i ažurirani.


Korektiv i dopuna


Narodnim knjižnicama Ministarstvo kulture svake godine osigurava namjenska sredstva za nabavu knjižne i neknjižne građe koja su knjižnice slobodne i dužne utrošiti sukladno knjižničnim smjernicama i standardima te specifičnim potrebama korisnika pojedine narodne knjižnice. Ministarstvo kulture osiguralo je u ovoj godini i 17 milijuna kuna koje se transferira narodnim knjižnicama. Iz tih sredstava, uz sredstva koja osiguravaju osnivači – županije, gradovi i općine, knjižnice samostalno biraju i otkupljuju knjige.




Mjera otkupa knjiga od strane Ministarstva kulture uvedena je kao svojevrsni korektiv i dopuna toj redovnoj knjižničnoj nabavi te ponajprije radi financijske potpore nakladnicima od kojih se odjednom otkupi veći broj primjeraka pojedinog vrijednog naslova. Zbog niza objektivnih razloga, koji uključuju prostorne kapacitete narodnih knjižnica i iskazane potrebe za knjigama iz otkupa, a s druge strane zbog jačeg financijskog učinka na književno-nakladnički sektor u uznapredovaloj tržišnoj krizi, nastojalo se povećati broj otkupljenih primjeraka pojedinih vrijednih naslova. Ukupna proračunska sredstva koja bi se kroz mjeru otkupa knjiga uputila u književno-nakladnički sektor u 2017. godini iznose 12 milijuna kuna, što je znatno povećanje u odnosu na zadnjih nekoliko godina.


Napominjemo da su prije objave javnog poziva s pripadajućim uputama za prijavitelje u kojima su jasno navedene nove kategorije otkupa, kao i kriteriji za vrednovanje prijavljenih naslova, konzultirani predstavnici književno-nakladničke branše kako bi ih se upoznalo s novim kategorijama otkupa i oni su izrazili svoje zadovoljstvo brzim i značajnim financijskim učinkom otkupa, već i samo jednog vrijednog naslova.


Sastanak u utorak


Naravno da je radi takvog brzog i značajnog financijskog učinka Ministarstvo kulture moralo inzistirati na strožim kriterijima, odnosno na odabiru manjeg broja najkvalitetnijih naslova, što je novoimenovano Kulturno vijeće u suradnji sa Stručnim povjerenstvom za dječju knjigu vrlo dosljedno provelo. Zbog dramatične situacije na tržištu i velikih problema u distribuciji knjiga, Kulturno je vijeće odluku o otkupu niza već prijavljenih naslova odgodilo za jesen kad će imati širi uvid u cjelokupnu godišnju ponudu i kad će moći pravilnije odlučiti o raspodjeli predviđenih proračunskih sredstava. Tek nakon vrednovanja cjelokupne godišnje ponude, kao što stoji u obrazloženju koje je objavljeno odmah uz rezultate prvog ovogodišnjeg kruga otkupa, objavit će se pregled odbijenih naslova, odnosno knjiga koje neće biti otkupljene za narodne knjižnice u 2017. godini.


U utorak, 20. lipnja, će se u Ministarstvu kulture održati sastanak s predstavnicima nakladnika na kojem će se razmotriti kriteriji, rezultati i učinci ove prve runde otkupa te razmijeniti mišljenja o nastavku otkupa tijekom 2017. godine. Očekuje se i dogovor s nakladnicima vezano uz moguću objavu dodatnog javnog poziva za potporu knjizi u 2017. godini, o čemu još nije donesena konačna odluka. Napominjemo kako su mjere potpore izdavanju knjiga i otkupa komplementarne te uz ostale mjere koje uključuju stipendije, stimulacije, potpora promidžbi kroz nastup na sajmovima, financiranje manifestacija, potpora prijevodima, ali i posebni program potpore poduzetnišvu u kulturi za nakladnike i knjižare dio su cjelovitog sustava potpora knjizi i nakladništvu koje provodi Ministarstvo kulture – ističe se u obrazloženju Ministarstva kulture.