Predstavljeni romani Sejranovića i Ferića

O morskim, riječnim i životnim plovidbama

Kim Cuculić

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

I za Ferićev i za Sejranovićev roman karakteristični su tužan i nostalgičan ton, ali u njima ima i humora. Kritičari su te romane uvrstili u vrh književnih opusa ovih autora



RIJEKA U Book caffeu »Dnevni boravak« predstavljeni su romani »Tvoj sin Huckleberry Finn« Bekima Sejranovića i »Na osami blizu mora« Zorana Ferića. Oba romana objavio je VBZ, a predstavio ih je Drago Glamuzina. Te romane, objavljene lani, kritičari su uvrstili u vrh književnih opusa ovih autora.


Ovom prigodom Glamuzina je podsjetio na put koji je Zoran Ferić prošao od pisanja priča do romana. Prvu knjigu priča – »Mišolovka Walta Disneya« – objavio je 1996. godine, a druga knjiga priča »Anđeo u ofsajdu« izišla je 2000. Prvi roman »Smrt djevojčice sa žigicama« objavio je 2003., a roman »Djeca Patrasa« izlazi 2005. Šest godina poslije objavljen je roman »Kalendar Maja«. Ferićev novi roman »Na osami blizu mora« Drago Glamuzina opisao je kao fragmentarnu prozu koja se odvija na Rabu.  


Četiri povezane priče


– Zoran Ferić ovdje ne ispisuje kompletne živote svojih likova, nego ih hvata u ključnim epizodama u kojima se ti životi formiraju ili prelamaju. Slika je fragmentarna, ali je roman cjelovit i zaokružen. Ferićev književni dom i ovaj je put otok Rab, na kojem pratimo živote nekoliko lokalnih »galebova« i »malomišćanskih« cura od adolescencije do onih umornih i rezigniranih trenutaka kad već počinjemo sumirati svoje živote. U živote grupe tinejdžera tijekom ljeta sedamdesetih godina upleću se i brojne strankinje. Teme su ljubav, seks, »galebarenje«, a tu je i mnoštvo smiješnih i prepoznatljivo ferićevskih grotesknih situacija. No, to je i roman o tuzi, melankoliji i vječnoj borbi sa životom – osvrnuo se Glamuzina.Zoran Ferić kazao je da je »Na osami blizu mora« knjiga o vremenu i smrti, i o tome kako nas život na kraju sve kažnjava. U tom smislu to nije roman o »galebarenju«, nego o starenju i smrti. Ferić je Rab opisao kao mitski prostor kojemu mnogo duguje. O Ferićevu romanu govorio je i Bekim Sejranović, rekavši da je riječ o ravnomjerno strukturiranom djelu koje se sastoji od četiri povezane priče.

Tri ključne teme


Dok je roman Zorana Ferića vezan uz more, »Tvoj sin Huckleberry Finn« Bekima Sejranovića govori o plovidbi rijekom i posveta je Marku Twainu. U ovom romanu Drago Glamuzina uočio je tri teme: prva je život na rijeci i uz nju; druga je odnos između oca i sina, a treća život s ovisnošću.




Matori, pripovjedačev otac, prije smrti dolazi iz Australije u Brčko vidjeti sina s kojim je cijeli život u kompliciranim odnosima. Njegov sin je pisac koji se iz Osla vratio u Brčko i živi u brodici na rijeci – plovi, ponekad piše i redovito se drogira. Otac mu kupuje veći, ali stari brod koji zajedno pokušavaju obnoviti, a u tome im pomaže Crnac, piščev prijatelj. Matori se jednog jutra nije vratio s noćnog ribolova. Tijekom potrage za ocem autor pripovijeda ključne trenutke svog života, kao i svoju najveću riječnu avanturu, plovidbu s Norvežaninom Petterom i Japancem Mokuom od Brčkog do Crnog mora.


I za Ferićev i za Sejranovićev roman karakteristični su tužan i nostalgičan ton, ali u njima ima i humora. U to su se uvjerili i brojni posjetitelji predstavljanja u Rijeci, na kojemu su autori čitali ulomke iz svojih knjiga.