Ganutljivo štivo

Novi roman Marinka Košćeca: Satirična ljubavno kulinarska distopija – idealan božićni dar

Sandra Sabovljev

Foto: Davor Kovačević

Foto: Davor Kovačević

»U potrazi za početkom kruga« objavio je Sandorf, a osnovnu nit romana čini gotovo hermetičan odnos muškarca i žene koji ostaju zajedno unatoč krizi koja je prerasla u permanentno stanje



ZAGREB Čekali smo pet godina na njegov novi roman, no isplatilo se; dobili smo britko, crnohumorno, ali u isto vrijeme ganutljivo štivo koje govori o nama, o ljudima koji nas okružuju, o našem dobu i našim prostorima, predstavio je u zagrebačkom »književnom cafeu« »U dvorištu« glavni urednik Sandorfa Ivan Sršen sedmi roman jednog od najznačajnih domaćih pisaca Marinka Koščeca – »U potrazi za početkom kruga«.


– Moji likovi gravitiraju ambiciji da žive svoj san, no vrlo brzo se suoče s vlastitom ograničenošću i ta spoznaja donosi frustraciju. Oni zapravo bježe od svoje nemoći i zaglibljenosti u vlastite iluzije – objasnio je autor odgovarajući na Sršenovo pitanje koliko je to roman o nama danas.


– ‘Ovo je tvoj život.’ Tom rečenicom započinje Koščecov roman i ono što nam se potom rastvara pred očima jest naš život. Mnogoslojna je to priča puna pronicavih uvida, koja pršti duhovitošću i ironijom te kroz prizmu naratorove svijesti briljantno secira pojedinačno ponašanje i kolektivne bolesti – tvrdi izdavač pozivajući čitatelje da pročitaju ovu zanimljivu suvremenu priču čiju osnovnu nit čini gotovo hermetičan odnos muškarca i žene koji ostaju zajedno unatoč krizi koja je prerasla u permanentno stanje. A tu je i široka galerija sporednih likova: promašenih, nezadovoljnih individua, gubitnika koji svojim sudbinama personificiraju raznovrsne zablude, slijepe ulice i bjegove u vlastite umišljaje.





Marinko Koščec (1967.) diplomirao je engleski i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te magistrirao iz književnosti na sveučilištu Paris VII i na FF-u Zagreb, gdje je 2005. i doktorirao. Dobitnik je Nagrade Meša Selimović za roman »Netko drugi« (2001.) te nagradu VBZ-a za »Wonderland« (2003.). Napisao je i romane »Otok pod morem« (1999.), »To malo pijeska na dlanu« (2005.), »Centimetar od sreće« (2008.) i »Četvrti čovjek« (2011.).



– Gdje god da otvorite ovaj roman, pročitat ćete dobar pasus, a to je rezultat piščeva briljantnoga stila i to ne samo na mikrorazini jer riječ je o cjelovitoj i zaokruženoj priči u kojoj će se mnogi prepoznati. Pitanje je samo hoće li nam se to svidjeti – primijetio je nagrađivani književnik Zoran Ferić koji jedinu manu ovom romanu vidi u činjenici »što ga nije sam napisao, a volio bi da jest«.


Ferić likove vidi kao marionete čije konce povlači neka tamna sila – to su zapravo životi naše suvremenosti. No da stvar ne postane odviše mračna, Ferić ističe Koščecov smisao za humor i britku satiričnost koja oboji urnebesnom duhovitošću sve čega se u romanu dohvati – od politike, gastronomije do ljubavi. Stoga on ovaj roman naziva satiričnom ljubavno-kulinarskom distopijom i kao takvom smatra je idealnim božićnim darom u zemlji Hrvatskoj AD 2016.