RI LIT

Novi nastup u Filodrammatici: Šesta noć velikog čitanja uz tri rilitovske prinove

Kim Cuculić

Ovoga puta nastupit će osmero autora – Tea Tulić, Željka Horvat Čeč, Igor Beleš, Enver Krivac, Davor Mandić te tri najnovije akvizicije Ri Lita – Gordana Brkić Žagar, Dunja Matić i Doris Pandžić



RIJEKA Neformalna književna skupina Ri Lit održat će Šestu noć velikog čitanja u četvrtak, 25. siječnja u 20 sati u Filodrammatici. Kako je pojasnio organizaror Vlado Simcich Vava, neformalnost znači da se skupina širi i dodaje nove članove, donoseći nove sadržaje i literarne forme. Ovoga puta nastupit će osmero autora – Tea Tulić, Željka Horvat Čeč, Igor Beleš, Enver Krivac, Davor Mandić te tri najnovije akvizicije Ri Lita – Gordana Brkić Žagar, Dunja Matić i Doris Pandžić. Na konferenciji za novinare Davor Mandić osvrnuo se na neke od tekstova.


– Tea Tulić predstavit će se tekstom u stilu na koji nas je naviknula, na razmeđi poezije i proze. Ovaj je tekst napisan specijalno za Noć velikog čitanja, koja je i zamašnjak novih tekstova. Enver Krivac čitat će »Strašno uho«, upozoravajuću poruku ekološko-društvenog karaktera i angažiranu kritiku današnjice. Riječ je o duboko introspektivnom, nenarativnom tekstu, i opet, na granici proze i poezije, no u specifičnom, Krivčevu rukopisu. Željka Horvat Čeč je u fazi pripreme novog romana, a dio iz tog djela, još, doduše, ne znamo točno koji, čitat će ekskluzivno na Noći velikog čitanja. Na probama smo čuli dva podjednako dobra ulomka, pa će njen izbor i nama biti iznenađenje. Gordana Brkić Žagar predstavit će se uratkom o opsesivnim ljubavnicima, a njen nastup bit će u obliku performansa, sa zanimljivim »twistom«. Igor Beleš napisao je pak priču »Sat«, o zaposleniku na naplatnoj kućici u Sv. Roku – kazao je Mandić.


Dunja Matić pročitat će dio iz svog romana prvijenca »Troslojne posteljine«, a prema riječima Doris Pandžić radi se o autorici koja oduševljava svojim izbrušenim stilom. Junakinja ovog romana je tipična predstavnica takozvanih milenijalaca.




Doris Pandžić – koju je predstavila Dunja Matić – čitat će »Bizarne crtice iz antiživota«, štivo nabijeno erotikom i duhovitošću koje se bavi i temom položaja umjetnika.


Ulaz na Noć velikog čitanja je slobodan, a nakon nastupa publika će imati prilike zajedno s autorima uživati u ugodnom ambijentu »Dnevnog boravka« u Ciottinoj na afterpartyju.


Književna skupina Ri Lit postoji od 2012. godine. Otada naovamo redovito nastupaju u Rijeci u sklopu manifestacije Noć velikog čitanja, kao i na mnogim drugim događajima – od Riječkih ljetnih noći do OpArta, te u samostalnim nastupima.


Dosad se Ri Lit predstavio zagrebačkoj, vukovarskoj, omišaljskoj, pulskoj te dvaput prošle godine splitskoj publici.