Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 18° 19° 30
22. svibnja 2018.
Zavičajni roman

Nova knjiga Franje Deranje: "BUBAdeSTRUKTOR" kao sučeljavanje sa stvarnošću

Nova knjiga Franje Deranje: "BUBAdeSTRUKTOR" kao sučeljavanje sa stvarnošću
Nova knjiga Franje Deranje: "BUBAdeSTRUKTOR" kao sučeljavanje sa stvarnošću
Autor:
Objavljeno: 5. kolovoz 2017. u 11:06 2017-08-05T11:06:11+02:00

Franjo Deranja, novinar, publicist i pisac, objavio je novu knjigu koju je naslovio složenicom-izvedenicom »BUBAdeSTRUKTOR«, a podnaslovio kao zavičajni roman s krimi-elementima.

Autor motivima i tematski obuhvaća područje svojeg užeg zavičaja, ali i Rijeku s okolicom, a vremenski zahvaća djetinjstvo glavnog lika i njegovo odrastanje te faktografski i fikcionalno gradi pripovijedanje kroz razdoblje prvih ljubavi, pa onda i Domovinskog rata. Na koncu, slijedi i odrastanje glavnog protagonista, zajedno s prijateljima, sve do mladenačkog sazrijevanja.

Raspon izričajnih modela varira od satiričnih i autoironičnih sekvenci do crnohumornih osvrta na vlastiti život, ali i svakodnevicu i zbivanja u najbližem okruženju glavnih likova, od čega su neka očekivana, ali poneka i sasvim nesvakidašnja, iznenađujuća.

Može se reći da je »BUBAdeSTRUKTOR« način sučeljavanja sa stvarnošću, ironijsko pa i sarkastično komentiranje prilika u kojima žive protagonisti, te (samo)kritika vlastitih postupaka i zabluda, ali i upozorenje na opasnosti što ih nosi novo doba tehnološkog prosperiteta sa svim svojim oblicima otuđenja.

Ipak, ljubav i prijateljstvo glavne su afirmativne odrednice ove Deranjine proze.

Nakladnik je Glosa d.o.o. Rijeka, a sunakladnici Gradska knjižnica Crikvenica i Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski. Urednik je Josip Žgaljić, a autorica naslovnice i tehničke opreme ove knjige od 230 stranica je Jasminka Maržić Kazazi (Tempora, Rijeka). Tiskana je u Tiskari Velika Gorica.

Franjo Deranja dosad je objavio sljedeće naslove: »Odrastanje«, »Pup stolisnika«, »Dioba naranče«, »Jedine dvije trećine«, »Sreće nema drugdje«, »Simultanka malog Mojsija«, »Izbriši onu poruku, molim te!«, »Salonski pilko«, »Krici s Atlantide«, »Slučaj admirala Petra Šimića – strogo povjerljivo« i »Ponoćni carpaccio«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka