Festival ''Miroslav Krleža''

Nova izdašna književna nagrada za prozu »Fric«: 75.000 kuna brutto najboljoj prozi

Hina



ZAGREB U sklopu šestog Festivala »Miroslav Krleža«, koji se do 7. srpnja održava na Krležinu Gvozdu, predstavljena je novopokrenuta književna Nagrada »Fric«, koja će biti dodijeljena ove godine za najbolju knjigu neprevedene fikcijske proze prvi put objavljene u razdoblju od 1. srpnja 2016. do 31. lipnja 2017. godine.


Najavila je to na konferenciji za novinare u Krležinu vrtu na Gvozdu predsjednica ocjenjivačkog suda Biljana Romić. Naglasila je kako za razliku od ostalih književnih nagrada ocjenjivački sud Nagrade »Fric« čine umjetnici, publicisti, znanstvenici i aktivisti. Predsjednica žirija je Biljana Romić, a članovi publicist Boris Rašeta, filmska redateljica Hana Jušić, ginekolog Dubravko Lepušić i Goran Gavranović, glavni urednik 24sata.


Pokretač nagrade je tjednik Express, a generalni sponzor nagrade Barcaffe. Knjige u pet primjeraka, s UDK-om, mogu slati izdavači i autori s naznakom »Za Nagradu ‘Fric’«, na adresu 24sata d.o.o. za nakladničku djelatnost, Oreškovićeva 6H/1, 10010 Zagreb. Kako je istaknula Biljana Romić, svojim nazivom ova se nagrada želi pozicionirati kao nagrada za književnost koja u najširem mogućem smislu reflektira suvremenost.




Romić je istaknula da novčana vrijednost nagrade u brutto vrijednosti iznosi 75 tisuća kuna. Kruno Lokotar izvijestio je da će se rezultati izbora 13 naslova za Nagradu »Fric« znati prije početka Interlibera, a još uži rezultat od šest djela koja će ući u izbor bit će poznati poslije Interlibera. Poručio je da će proglašenje pobjedničkoga djela biti u prosincu.



Svoju mladenačku dob Miroslav Krleža proživio je u Mađarskoj, gdje je bio upisan mađariziranom verzijom imena kao Frigyes Krleža, odakle je prema jednoj teoriji dobio nadimak Fric. Na neka svoja pisma Juliju Benešiću potpisivao se intimnim, ironičnim Fridericus (aluzija na Friedrich, Frigyes, Fric), a jedno je potpisano autoironičnim Krležius Fridericus.