Programi u 48 gradova

Noć knjige: knjiga u Hrvatskoj u nezavidnom položaju

Hina

Zadatak Ministarstva znanosti i Ministarstva kulture je da mladima približe čitanje i da im ono ne bude dosadno kao za njih 25 posto iz ankete, kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović



Gradska knjižnica Rijeka pripremila je BookCrossing ili razmjenu knjiga, a u Noći otvorenih vrata Studentskog čitateljskog kluba gostovali su riječki autori mlađe generacije. Sveučilišna knjižnica Rijeka priključila se društvenoj mreži Goodreads, s ciljem predstavljanja novih naslova pristiglih u knjižnicu. U »Noći knjige« povela se javna rasprava tematski vezana uz knjigu na Facebook stranicama Sveučilišne knjižnice, a korisnici i ostalo građanstvo također su pozvani na BookCrossing. Zamisao ove akcije, čiji je moto »Oslobodimo knjige s polica i čitajmo!«, je da svatko ostavi svoju knjigu na pultu i uzme drugu knjigu koja ga zanima.


Interesantan program odvijao se u antikvarijatu »Ex libris«. Naziv multimedijalnog događaja bio je »Karmine knjizi«, što je Marko Gajski u uvodnoj riječi objasnio time da je »Noć knjige« manifestacija koja slavi medij prikopčan na praznu bocu infuzije. S obzirom na to organiziran je tradicionalan običaj – karmine, ali ne baš prave nego »glasne, šarene i od carpaccia masne«. Atmosferu karmina uveličali su zvukovi flamenca i boje riječkih likovnih umjetnika na temu »Knjiga ili likovi i teme iz literature«. Umjetnice Lea Čeč i Ivna Bruck kombiniranom su tehnikom, uz pratnju Gorana Tomića na gitari, dale svoje viđenje pjesama Federica Garcije Lorce. Zatim se serijom crteža na temu iz knjige »Slika Doriana Greya« Oscara Wildea predstavio mladi umjetnik Radovan Kunić, uz kojeg je sudjelovala i Dina Ožanić. Autorica Renata Šimoković prikazala je slikarske i grafičke intervencije hranom prema receptima iz »Gaštronomije« Branka Fučića. Na ovim neobičnim karminama knjizi, na kojima se o pokojniku govorilo sve najbolje, izražena je sućut uz popust na sav asortiman od 24,18 posto! 


Knjižare V.B.Z.-a, u kojima se upravo održava sajam »KIČMA«, nude popuste od 20 do 90 posto, a u »Profilovoj« knjižari pojedina izdanja bila su snižena 50 posto. U privremenoj knjižari riječkih nakladnika u prostoru bivšeg »El Rija« nastupili su riječki autori, a izdanja su prodavana uz prigodne popuste. Organizator ovog programa je Strukovna skupina nakladnika pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Županijskoj komori Rijeka. U knjižari »Školske knjige« upriličen je program »Čitamo i crtamo s djecom«. Knjižara »Ribook« organizirala je razgovor na temu »Kakva je budućnost knjige i autorskih prava u svijetu novih tehnologija i alata?«, a predstavljena je i Izdavačka akademija u Rijeci.


Knjiga u krupnom planu




Knjiga u Hrvatskoj u nezavidnom je položaju, a s obzirom na recesiju poticaji na tom području vjerojatno će ponajviše bit vidljivi u mjerama koje mogu utjecati na promjenu sada izrazito loših čitalačkih navika Hrvata, ocjena je tribine »Knjiga u krupnom planu«, koja se održala večeras u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) kao središnji događaj Noći knjige što se danas obilježava diljem Hrvatske i svijeta u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava.


Podaci nedavnog istraživanja OECD-a poražavajući su za Hrvatsku,  27 posto učenika nikada ne čita,  57 posto ih čita jer mora, a za njih osamdeset posto omiljeni hobi nije čitanje, rekao je Željko Jovanović, ministar znanosti obrazovanja i sporta. Zadatak Ministarstva znanosti i Ministarstva kulture je da mladima približe čitanje i da im ono ne bude dosadno kao za njih 25 posto iz ankete, dodao je Jovanović, izrazivši nadu da će i Noć knjige biti jedan od načina da se Hrvatska na ljestvici tog istraživanja provedenog među 65 zemalja podigne s 36. mjesta.


Andrea Zlatar Violić, ministrica kulture, istaknula je kako je njezino ministarstvo svjesno svih problema u području knjige, od slabih ili nikakvih autorskih honorara do loših čitalačkih navika i distribucije te manjka knjižara i sluha za knjižare u malim i srednjim zajednicama gdje bi one, napomenula je, trebale biti mjesto druženja i komunikacije. “Znamo napraviti dobru knjigu, imamo autore koji dobro pišu, sjajne prevoditelje i odlične grafičke ilustratore i dizajnere, a naš posao je da kroz mjere pokrenemo cijeli lanac, od proizvodnje kvalitetnih knjiga i pronalaska puta do čitatelja do poticanja čitanja od najmlađe do najstarije dobi kroz intergeneracijske projekte”, ustvrdila je Zlatar. Po njezinim riječima, trebalo bi pojačati fond za poduzetništvo u kulturi koji je dosad knjižarama zbog postojećih kriterija bio većinom nedostupan, a  važna je i digitalizacija kako bi i baština i suvremeni pisci bili što dostupniji.


Osim predstavnika ministarstva znanosti i ministarstva kulture, koji su nakon uvodnih riječi ministara, upozorili, među ostalim, na potrebu rigoroznije selekcije knjiga koje se prijavljuju za potporu na natječaje te suradnje s knjižnicama kod otkupa knjiga u skladu s interesima korisnika, na tribini su bili knjižari, nakladnici i knjižničari, no izostala je šira rasprava na temu.


Noć knjige’ organizirali su Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.