"Jučerdanasputra" Silvije Šesto

Ni djeci se više ne mogu podmetati laži o hepiendu

Maja Hrgović

Naslov knjige koja okuplja kratke priče za djecu i mlade, u izdanju naklade »Semafora«, Silvija Šesto je objasnila svojom željom da male čitatelje poštedi nasilnog, naivnog i nerealističnog hepienda



ZAGREB » Krvariti za umjetnost – fraza je s metaforičkim značenjem; ali u slučaju Ivanke Blažević Kiš značenje je doslovno: radeći 3D ilustracije za knjigu bajki Silvije Šesto »Jučerdanasputra«, jagodice prstiju često su joj bile izranjavane do krvi.


Naime, njezine ilustracije zapravo su rukotvorine od žice, konca, papira i boje, a jedan od postupaka kojima su nastajali bajkoviti likovi, napravljeni su kukičanjem tanke žice. Izložba tih osebujnih radova bila je postavljena u Knjižnici Vjekoslava Majera, kao popratni program predstavljanja knjige »Jučerdanasputra«.


  Naslov knjige koja okuplja kratke priče za djecu i mlade, u izdanju naklade »Semafora«, Silvija Šesto je objasnila svojom željom da male čitatelje poštedi nasilnog, naivnog i nerealističnog hepienda.




   – I jučer i danas stvorili smo toliko putra da će ga buduće generacije imati za izvoz u daleke galaksije, rekla je Šesto, ironično aludirajući na aktualnu društveno-političku klimu.


   Ni bajke u ovoj knjizi nisu lišene ironije. Baš naprotiv, ironični odmak od stereotipnih postulata klasične bajke autorica je naznačila odredivši ih kao »kaobajke«.


   Na živahnom predstavljanju te osebujne knjige u kojoj je tekst u sretnoj simbiozi s umjetničkim interpretacijama Ivanke Blažević Kiš, autorice su s mladim čitateljima razgovarale i o ekologiji, jednoj od bitnih tema u knjizi. Bilo je zanimljivo čuti i priču o početku suradnje spisateljice i likovne umjetnice: dogodilo se to kad je Silvija Šesto, kao lektirna autorica razočarana izrabljivačkim odnosom »velikih« izdavača prema piscima, odlučila pokrenuti vlastitu izdavačku kuću. Da se osovi na noge pomogle su joj zagrebačke knjižničarke, kojima je jučer zahvalila.


   U Knjižnici »Savski gaj« upoznala je u tim ranim danima Ivanku Blažević Kiš, talentiranu knjižničnu koordinatoricu koja stvara u širokoj paleti medija i tehnika: od heklanja žice do tkanja i oblikovanja gline. Njihova će se suradnja nastaviti i u budućim naslovima za mlade, poput knjige »Iz tame u svjetlo« koja je u pripremi.