Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 3
Sutra: 16° 16° 3
24. rujna 2018.
Festival "Rijeka riječi"

Netipično druženje i upoznavanje srednjoškolaca s riječkim književnicima

Jedina pripadnica ljepšeg spola među RiLitovcima, Tea Tulić također sudjeluje na festivalu "Rijeka riječi" / Foto Vedran KARUZA
Jedina pripadnica ljepšeg spola među RiLitovcima, Tea Tulić također sudjeluje na festivalu "Rijeka riječi" / Foto Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 10. studeni 2017. u 14:21 2017-11-10T14:21:42+01:00

Radi se o četverodnevnom programu u kojem će se RiLitovci: Davor Mandić, Zoran Krušvar, Enver Krivac i Tea Tulić družiti s gimnazijalcima u prostoru školske knjižnice. Program je financiran iz programa Javnih potreba u kulturi Grada Rijeke, a svoje mjesto pronašao je i u okviru obilježavanja 390. rođendana Gimnazije

RIJEKA - Od 13. do 16. studenog održat će se prvi festival književnosti u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji pod nazivom »Rijeka riječi«. Radi se o četverodnevnom programu u kojem će se RiLitovci: Davor Mandić, Zoran Krušvar, Enver Krivac i Tea Tulić družiti s gimnazijalcima u prostoru školske knjižnice. Program je financiran iz programa Javnih potreba u kulturi Grada Rijeke, a svoje mjesto pronašao je i u okviru obilježavanja 390. rođendana Gimnazije.

Možda je riječ o netipičnom festivalu s netipičnom publikom, ali cjelokupna ideja ima smisla i zvuči obećavajuće – približiti mladima lokalnu književnost na drugačiji način.
Osim druženja s književnicima u prostoru škole, Festival će dva puta preseliti svoju lokaciju. U srijedu, 15. studenog za sve učenike bit će organizirana filmska projekcija u Art kinu Croatia na kojoj će se prikazati tri kratka filma redatelja Marka Šantića koji je i sam sjedio u klupama Riječke gimnazije. Nakon odgledanih filmova učenici će imati priliku razgovarati s riječko-slovenskim redateljem.

Druženje s književnicima završit će se u četvrtak, 16. studenoga u neformalnom formatu, čitanjima za javnost na kojem će se osim RiLitovaca riječkoj publici i srednjoškolcima iz ostalih riječkih škola predstaviti i mladi pisci iz Riječke gimnazije.

Misija ove festivalske priče je pokazati da književnost i književnici mogu biti doista ugodno društvo. Možda će ponekom sudioniku ovoga susreta knjiga postati važan pratitelj kroz život jer književnost nije i ne može biti sama sebi svrhom. Ona da bi postojala mora imati svoje konzumente,  strastvene čitače koji će se možda, u nekom trenutku uhvatiti  pisanja i tako zatvoriti začarani krug. No u današnje vrijeme interneta, društvenih mreža i ostalih »lakih« zanimacija književnost vodi neravnopravnu bitku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka