Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 18° 21° 2
23. lipnja 2018.
Riječka autorica

Neobičan poetsko prozni tekst: Predstavljena knjiga "Maksimum jata" Tee Tulić

Tea Tulić, Foto: Vedran Karuza
Tea Tulić, Foto: Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 7. lipanj 2017. u 14:17 2017-06-07T14:17:16+02:00

Pisala sam u prvom licu, jer je takav način pisanja intenzivniji i direktniji i pruža veću poetsku slobodu – istaknula je Tea Tulić

RIJEKA Nova knjiga riječke autorice Tee Tulić »Maksimum jata« predstavljena je u Antikvarijatu Ex libris u sklopu festivala vRIsak. Nakon uspješnog prvijenca »Kosa posvuda«, ovo je druga Tulićkina knjiga koju je predstavljač Enver Krivac opisao kao neobičan poetsko-prozni tekst.

– Tea Tulić jedna je od najcjenjenijih hrvatskih autorica proteklih godina. Nagrađivana je i prevedena na nekoliko jezika. Za njeno pisanje karakterističan je iskren i suptilan način građenja teksta, u kojemu pokazuje visokoistančan osjećaj za rečenicu. U odnosu na prvu knjigu, u »Maksimumu jata« Tulić je još više razvila stil i produbila motive – osvrnuo se Krivac.

Tea Tulić kazala je da se nakon uspjeha knjige »Kosa posvuda«, koja je pisana specifičnim glasom, uplašila da neće zadovoljiti očekivanja čitatelja.

– Trebala sam se riješiti iluzije tuđih očekivanja. Tek kad mi je to uspjelo, počela sam uživati u slobodi stvaranja. Knjigu »Maksimum jata« gradila sam na atmosferi koju sam osjećala. Knjiga se piše i dok se ne piše, jer je pisanje misaoni proces. Ova je knjiga napisana fragmentarno, u pasusima koji su vizualno razdijeljeni. Te »pukotine« među rečenicama omogućuju da se u tim prazninama »šuti«. Pisala sam u prvom licu, jer je takav način pisanja intenzivniji i direktniji i pruža veću poetsku slobodu – istaknula je Tulić.

Urednik Kruno Lokotar smatra da se s »Maksimumom jata« Tea Tulić još više približila poetskoj naraciji, naglasivši da kod nas ima malo takvih knjiga koje su zrele, eksperimentalne i hrabre u formi. Riječ je o knjizi koja opsegom nije velika, ali je jako moćna – zaključio je Lokotar. U ovoj knjizi česti su motivi doma, kuće i utočišta.

– Moja knjiga otvara mnogo tema, a mislim da ću se temom doma i dalje baviti. Kuće nas određuju, no domovi nas istodobno i sputavaju. Dom nije samo utočište, nego može biti i ishodište straha – objasnila je Tulić.

Kruno Lokotar kazao je da magija Tulićkinog pisanja proizlazi iz toga što svakodnevni leksik na neobičan način slaže u rečenice. U »Maksimumu jata« jedan od glavnih likova je grad, a u ovoj knjizi postoje i karnevaleskni elementi.

Za svoje likove Tulić je kazala da su pasivni i šutljivi. Autorica je pročitala nekoliko ulomaka iz svoje nove knjige, uvjerivši posjetitelje u magiju svoje rečenice. Knjigu je objavio nakladnik »Sandorf«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka