Sjednica strukovne skupine

Najavljeno otvaranje “Lira” i uključivanje nakladnika u EPK

Kim Cuculić

Predsjednik Strukovne skupine Valter Lisica za Novi list pojašnjava da je zasad riječ samo o inicijativi, jer smatraju da knjiga i izdavaštvo ne bi smjeli ostati po strani u kontekstu EPK-a



RIJEKA Sjednica Strukovne skupine dizajnera, nakladnika i grafičara HGK-a Rijeka održana je u Županijskoj komori Rijeka, a na njoj su, između ostaloga, predstavljeni i planovi za otvaranje knjižare »Lir«, o čemu je pisao Novi list. Viktorija Bauer, koja je uz partnera Marka Laću inicijatorica ovog projekta, rekla je da je važnost ove knjižare, kao i njezina posebnost, sadržana u nezavisnosti, ali i onome što planira donijeti zajednici. Za Novi list potvrdila je da bi knjižara trebala biti otvorena početkom 2018. godine na adresi P. R. Vitezovića 3/B u Rijeci.


– »Lir« bi trebala biti knjižara nakladnika, riječkih prije svega, domaćih autora, već etabliranih, ali i onih koji tek traže svoje mjesto u svijetu izdavaštva. Svi sudionici ovog projekta, koji teče na neodređeno vrijeme, morat će biti članovi udruge – kaže Viktorija Bauer, napominjući da sudionici mogu biti svi zainteresirani nakladnici i autori, no knjige će moći prodavati u knjižari samo kao članovi udruge.


Tema sjednice bilo je i izvješće o nastupu članica Strukovne skupine na jubilarnom 40. Interliberu u Zagrebu. Valter Lisica, predsjednik Strukovne skupine, izvijestio je da je na ovogodišnjem sajmu izlagalo sedam nakladnika članica Strukovne skupine. Prisutni nakladnici izrazili su zadovoljstvo nastupom na ovogodišnjem Interliberu, pozdravljajući odluku gradonačelnika Zagreba da se svim ovogodišnjim izlagačima izložbeni prostor naplati po simboličnoj cijeni od 1 kune po metru četvornom.




Lisica je prisutne upoznao s nacrtom plana rada Strukovne skupine za 2018. godinu, u okviru kojeg je posebno istaknuo veće uključivanje samih nakladnika u predviđene buduće aktivnosti projekta »Rijeka 2020-EPK«, pa smo ga upitali na što se to točno odnosi.


– Zasad je riječ o inicijativi, jer smatramo da knjiga i izdavaštvo ne bi smjeli ostati po strani u kontekstu EPK-a. Dosad su objavljena mnoga izdanja vezana uz povijest Rijeke i njenu baštinu, koja bi se mogla prevesti na engleski jezik. Primjerice imamo knjige o torpedu, Kamovu i slično, koje bi zaslužile prijevode u okviru EPK-a. Naravno potrebne su i nove inicijative na planu knjige i nakladništva. U toj priči svoje bi mjesto trebali naći i razvoj knjižarske mreže te sveučilišna knjižara – smatra Lisica.


Strukovna udruga najavila je i uključivanje u Nacionalnu strategiju poticanja čitanja, u sklopu koje planiraju niz aktivnosti usmjerenih prema popularizaciji čitanja.