Hrvatsko književno društvo

Najavljen Festival Književnosti: U Rijeku stiže više od 100 pisaca

Kim Cuculić

Međunarodnu godišnju nagradu riječkog HKD-a dobio je beogradski književnik Miodrag Jakšić



RIJEKA  Sedmi međunarodni Festival književnosti u organizaciji Hrvatskog književnog društva bit će održan od 6. do 8. studenoga u Rijeci. Program počinje u četvrtak u 17 sati u riječkoj knjižari »Ex libris«, a održavat će se na više lokacija u središtu Rijeke – od riječke Gradske vijećnice i broda »Marina« do prostorija kulturnog društva »Ilinden« – naveo je predsjednik Hrvatskog književnog društva Ernie Gigante Dešković, koji je zajedno s dr. sc. Vasilom Tocinovskim i dr. sc. Vinkom Ribarićem najavio Festival književnosti.


   Ove godine na festivalu sudjeluje više od 100 pisaca – prozaista, pjesnika, znanstvenika u području kulture i raznih umjetnika iz cijele Hrvatske i nekoliko susjednih zemalja. Ovaj je festival dosad ugostio književnike iz Italije, Slovenije, Njemačke, Bugarske, Srbije, Albanije, a ove godine dolaze predstavnici književnih grupa iz Iraka, Makedonije, BiH i Slovenije.


Bit će predstavljen i novi hrvatsko-engleski broj časopisa »Književno pero«, a u programu se nalazi još desetak predstavljanja romana i zbirki poezija, poput trojezične zbirke slovenske književnice Nataše Švikart Žumer, zbirke hrvatsko-makedonskih autora, knjiga makedonskog književnika Hriste Petreskog, a posebno je atraktivan dolazak iračkog književnika Sabaha Al-Zubeidia.




Budući da se festival održava u Rijeci, ove će godine biti održan i poseban dio posvećen književnosti i znanosti na području Primorsko-goranske županije koji ima za cilj poboljšanje objavljivanja književnih i znanstvenih radova u području kulture naše regije izvan granica Hrvatske.


   Posebno mjesto festivala zauzima dodjela nagrada Hrvatskog književnog društva. Međunarodnu godišnju nagradu dobio je beogradski književnik Miodrag Jakšić. Dr. Vasil Tocinovski i dr. Vinko Ribarić dobili su nagrade za sveukupni doprinos u književnosti. Za najbolju zbirku poezije, izvan naklade HKD-a, nagradu je dobio Srđan Duhović.


Za najbolji roman godine u nakladi HKD-a nagradu je dobio Ante Gregov za roman »Čovjek koji je razgovarao s krijesnicama«. Nagradu za najbolju godišnju zbirku poezije u nakladi HKD-a dobila je Anđelka Korčulanić.


Prvo mjesto za najbolji prvijenac u nakladi HKD-a za 2014. podijelile su dvije knjige: »Umor na mozgu« Abdurahmana Halilovića i zbirka »Osmijeh koji nedostaje« Ivone Kapor. Najbolja godišnja dječja knjiga u nakladi HKD-a je »Pobjednici« Vasila Tocinovskog.


Nagradu za najbolji godišnji prijevod u nakladi HKD-a dobio je Petak Šipinkarovski, a za najboljeg urednika godine je odabran makedonist Tode Ilievski iz Ohrida – istaknuo je predsjednik komisije za dodjelu priznanja Valerio Orlić. U komisiji su bili i književnici Fikret Cacan iz Zagreba te Nikola Tonin Šimić iz Zadra.