'Drago Gervais'

Nagrade za neobjavljeni rukopis i za djelo objavljeno na čakavskom idiomu

Kim Cuculić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



RIJEKA » Na rođendan Drage Gervaisa, 18. travnja, objavljen je natječaj za književnu nagradu koja nosi njegovo ime.


Nagradu dodjeljuje Grad Rijeka već više od pedeset godina – prvi natječaj organiziran je 1961. godine, a nagrade dodijeljene godinu kasnije. Nagrada je bijenalna, od 2005. organizator je Gradska knjižnica Rijeka, a dodjeljuje se u dvije kategorije: za najbolje neobjavljeno književno djelo (roman, zbirka pjesama, zbirka novela, drama i drugo), te za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika. Nagrada je novčana i iznosi 20.000 kuna, a dobitnik nagrade za neobjavljeni rukopis dobiva i pravo objave nagrađenog rada na teret proračunskih sredstava Grada Rijeke.


   Ove godine natječaj je otvoren do 31. svibnja, dok će imena dobitnika biti objavljena 30. rujna na web-stranici Grada Rijeke. Dodjela nagrada je u Mjesecu hrvatske knjige koji se odvija od 15. listopada do 15. studenoga. Prosudbeno povjerenstvo radit će u sastavu: dr. sc. Aleksandar Mijatović, Vlado Simcich Vava, dr. sc. Milorad Stojević, Kristijan Vujičić i Darija Žilić.




   Kako je ovim povodom istaknuo pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, nagrada »Drago Gervais« je riječka tradicija, ali i nacionalna nagrada. S jedne strane ona kroz čakavštinu čuva baštinu, a s druge valorizira neobjavljena književna djela. Na propozicije natječaja osvrnula se ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka Gorana Tuškan Mihočić, a članove komisije predstavila je Lea Lazzarich, predstavnica Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo Grada Rijeke.


   Dodatne informacije mogu se dobiti na: Gradska knjižnica Rijeka, Gorana Tuškan Mihočić, tel. 051/215-388, 099/2343-745 i [email protected]. Natječaj je objavljen i na www.rijeka.hr.