Književni talenti

Nagrade Europske unije za književnost: Dvanaest pobjednika – bez Hrvata

Kim Cuculić



Objavljeno je dvanaest pobjednika Nagrade Europske Unije za književnost. Na ovaj način prepoznaju se izuzetni i nadolazeći književni talenti diljem Europe.


Cilj je ove nagrade ukazivanje na bogatstvo suvremene europske književnosti, kao i njegovanje europskog kulturnog i jezičnog naslijeđa. Dvanaest pobjednika su: Rudi Erebara (Albanija) za naslov »The Epic of the Morning Stars«;


Ina Vultchanova (Bugarska) za »The Crack-Up Island)«; Bianca Bellová (Češka Republika) za »The Lake«; Kallia Papadaki (Grčka) za »Dendrites«; Halldóra K. Thoroddsen (Island) za »Double Glazing«; Osvalds Zebris (Latvija) za »In the Shadow of Rooster Hill«; Walid Nabhan (Malta) za »Exodus of Storks«; Aleksandar Bečanović (Crna Gora) za »Arcueil«; Jamal Ouariachi (Nizozemska) za »A Hunger«;




Darko Tuševljaković (Srbija) za »The Chasm«; Sine Ergün (Turska) za »Chikadee« i Sunjeev Sahota (Ujedinjeno Kraljevstvo) za »The Year of the Runaways«.


Svake godine stručni žiri iz zemalja koje sudjeluju u Kreativnoj Europi nominira autore prema specijalnim kriterijima. Svaki pobjednik dobiva novčanu nagradu od 5.000 eura, a ova im nagrada pruža i veću međunarodnu vidljivost te sudjelovanje na važnijim knjižnim sajmovima.