VBZ natječaj

Nagrada za neobjavljeni roman: Izdavač mora poticati čitanje i pisanje

Sandra Sabovljev

Najboljem romanu, po sudu stručnoga žirija, pripast će nagrada od 100.000 kuna i objava u VBZ-u, a proglašenje pobjednika upriličit će se na ovogodišnjem Interliberu



ZAGREB » Izdavačka kuća VBZ jedanesti put raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman, objavio je jučer direktor VBZ-a Boško Zatezalo te posebno istaknuo da ova nagrada ne bi bila moguća bez finacijske podrške Tisak Medije i Jane.


   Tekst javnog natječaja dostupan je na internetskim stranicama izdavača www.vbz.hr, a svi rukopisi pisani na štokavici, dakle, u konkurenciju ulaze i pisci iz regije, mogu se poslati do 1. kolovoza ove godine.


   Najboljem romanu, po sudu stručnoga žirija, pripast će nagrada od 100.000 kuna i objava u VBZ-u, a proglašenje pobjednika upriličit će se na ovogodišnjem Interliberu.




   – Upravo zato jer je katastrofalna situacija u izdavaštvu i društvu, štonas je uostalom i spriječilo da nekoliko godina dodjeljujemo ovu nagradu, smatramo da kao izdavač trebamo sudjelovati u profiliranju književne scene i na svaki način poticati pisanje i čitanje, kazao je Zatezalo dodavši da će nastojati novim sponzorstvima ovu nagradu »pojačati« i prijevodom nagrađenog romana na neki strani jezik.


   Tešku situaciju u izdavaštvu, lošu prodaju knjiga i slabu medijsku podršku književnosti i knjigama uopće apostrofirao je i urednik VBZ-a Drago Glamuzina.


   – Cijeli je sadržaj književne produkcije poput melase, sve je podjednako (ne)važno, stoga su ovakve nagrade posebno važne jer izdvajaju pojedine naslove iz nepregledne mase knjiga, naveo je Glamuzina i pozvao da se natječaju odazove što veći broj autora, a poseban je poziv uputio afirmiranim piscima kojima će ovaj natječaj možda biti poticaj da završe djela koja im stoje u ladicama.


   Predsjednik žirija, poznati književnik, Zoran Ferić kazao je da mu slijedi težak, usamljenički posao iščitavanja stotinjak rukopisa te da se nada da će uz najbolji roman, mogućnost objave dobiti i neka druga dobra ostvarenja.


   – Svi govore o posvemašnjoj katastrofi, na književnoj, izdavačkoj, ekonomskoj sceni, pa mi se nameće stara izreka koja kaže »što su teža vremena, pisci su bolji«, stoga ne bismo trebali oskudijevati u dobrim rukopisima. smatar Ferić.


   Dosadašnji dobitnici VBZ-ove nagrade od 2002 do 2010. su Josip Mlakić, Marinko Koščec, Jelena Marković, Davor Špišić, Nura Bazdulj Hubijar, Hrvoje Šalković, Svjetlana Gjoni, Predrag Crnković, Dragan Pavelić, Aleksandar Novaković i Ankica Tomić.