"Europa X 10"

Nagrada Višnja Machiedo Viktoru Žmegaču

Hina

Snimio  Denis Lovrović / NL arhiva

Snimio Denis Lovrović / NL arhiva

Nagrada Hrvatskog P.E.N. centra Višnja Machiedo za 2014. godinu, koja se dodjeljuje za književnu esejistiku, uručena je u petak za knjigu eseja »Europa X 10« akademiku Viktoru Žmegaču u vili Arko u Zagrebu



ZAGREB Nagrada Hrvatskog P.E.N. centra Višnja Machiedo za 2014. godinu, koja se dodjeljuje za književnu esejistiku, uručena je u petak za knjigu eseja »Europa X 10« akademiku Viktoru Žmegaču u vili Arko u Zagrebu.


Odluku prosudbenoga odbora za izbor ovogodišnjega dobitnika obrazložio je akademik Tonko Maroević ocijenivši kako se deset Žmegačevih eseja u knjizi »Europa X 10« plodonosno zauzimaju za europski duh i kulturu, koju karakterizira od njezinih početaka individualnost i originalnost. Akademik Žmegač daje duboke uvide u duh europske kulture, istaknuo je dodavši kako zaokruženim prikazom taj duh unosi u Hrvatsku.


Akademik Žmegač istaknuo je kako je posebno ponosan upravo na nagradu Višnja Machiedo. Višnja Machiedo je bila žarište duha, kulture i emotivnosti, rekao je.




Viktoru Žmegaču uručena je plaketa i novčana nagrada od 10 tisuća kuna. Nagrada Hrvatskog P.E.N. centra dodjeljuje se kao godišnja nagrada za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Hrvatskoj.


Ime je dobila po preminuloj prevoditeljici, esejistici, antologičarki i kritičarki koja je svojim prevoditeljskim i esejističkim radovima obogatila hrvatski jezik i književnost.


Nagrada se dodjeljuje na dan rođenja Višnje Machiedo 27. ožujka.