Dobitnici književnih nagrada

Nagrada “Drago Gervais” ostaje u Rijeci

Davor Mandić

Sebastian Antonio Kukavica

Sebastian Antonio Kukavica

U kategoriji najboljeg neobjavljenog književnog djela nagrađen je Riječanin Sebastian Antonio Kukavica, a u kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekom od idioma čakavskog narječja dobitnica je dr. Katica Ivanišević



RIJEKA Dobitnik Književne nagrade »Drago Gervais« u kategoriji najboljeg neobjavljenog književnog djela je Riječanin Sebastian Antonio Kukavica, a u kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekom od idioma čakavskog narječja dobitnica je dr. Katica Ivanišević.


Kukavica je nagradu zaslužio za zbirku pjesama u prozi pod naslovom »nakon povlačenja mora na kopnu će ostati samo dvodihalice i bunkeri envera hoxhe«, a Ivanišević za »Antologiju pjesništva otoka Krka«, u izdanju Naklade Lukom.


Dobitnici jedne od najdugovječnijih domaćih književnih nagrada proglašeni su na konferenciji za novinare u Salonu Grada Rijeke, na kojoj su govorili predsjednik Prosudbenog povjerenstva Aleksandar Mijatović, članica Odbora Nagrade Gorana Tuškan Mihočić, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke i predsjednik Odbora Nagrade Ivan Šarar te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.




Mijatović je istaknuo da je Kukavičin rukopis izabran kao najbolji između 68 prosuđivanih rukopisa kao važan provokativan pjesničko-politički eksperiment. Rukopis je to koji se odlikuje formalnom i sadržajnom inventivnošću, uklapajući se u tradiciju svjetske i hrvatske pjesme u prozi, ali i slijedeći najnovije trendove tzv. teorijske fikcije.


»Antologija pjesništva otoka Krka« dr. Katice Ivanišević donosi presjek žive tradicije čakavskog pjesništva otoka Krka od 17. stoljeća do danas. Obuhvaća 42 pjesnika te, prema mišljenju Povjerenstva, pokazuje da književnost na narječjima zavređuje sastavno mjesto u korpusu nacionalne književnosti.


U Povjerenstvu su osim Mijatovića bili još i Milorad Stojević, Darija Žilić, Vlado Simcich Vava i Kristijan Vujčić. Tuškan Mihočić utvrdila je da ugled nagrade počiva na dvama jakim stupovima: na stručnom povjerenstvu i anonimnosti autora. Šarar je dodao da nagrada nikako nije deklarativna, budući da iznosi 20.000 kuna, ali i objavljivanje knjige za autora najboljeg neobjavljenog rukopisa. Obersnel je pak istaknuo da mu je drago kao riječkom gradonačelniku da nakon 2009. godine nagrada ostaje u Rijeci.


Dodjela Nagrade održat će se 16. listopada u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke u 12 sati, a susreti s autorima bit će istoga dana u popodnevnim satima u Gradskoj knjižnici Rijeka.