Prestižna nagrada kineskom piscu

Mo Yan dobitnik Nobela za književnost

Kim Cuculić

Mo Yan, kako piše u obrazloženju, nagrađen je za "halucinantni realizam" koji se prepleće s narodnim pričama, poviješću i suvremenošću



STOCKHOLM Kineski pisac Mo Yan ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Mo Yan, kako piše u obrazloženju, nagrađen je za “halucinantni realizam” koji se prepleće s narodnim pričama, poviješću i suvremenošću.


Yan je rođen 1955. godine, a autor je djela “Red Sorghum”, “The Garlic Ballads”, “Explosions and Other Stories”, “The Republic of Wine: A Novel”, “Shifu: You’ll Do Anything for a Laugh”, “Big Breasts & Wide Hips”, “Life and Death Are Wearing Me Out” i drugih. 


Premda je na kladioničarskim listama ove godine favorit bio Japanac Haruki Murakami, Švedska akademija Nobela je dodijelila Kinezu Mou Yanu, koji je na kladionici bio na trećem mjestu, iza irskog pisca Williama Trevora.




Na kladionicama su visoko rangirani bili i Kanađanka Alice Munro, planetarno popularni američki kantautor Bob Dylan, Nizozemac Cees Nooteboom, Kenijac Ngugi wa Thiog’o te Albanac Ismail Kadare.


Često je spominjan kandidat za Nobela i Adonis, sirijski pjesnik koji piše na arapskom.