Šokiran i sretan

Mo Yan: Zahvalit ću na Nobelu novim djelima

Hina

»Smatram da Kina ima puno vrlo talentiranih autora. Njihova briljantna djela također zaslužuju da budu prepoznata u svijetu«, dodao je književnik



PEKING – Kineski pisac Mo Yan, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, izjavio je kako je »šokiran« ali »sretan« zbog nagrade te najavio da će na časti koja mu je dodijeljena svijetu zahvaliti tako što će nastaviti ulagati u svoje pisanje.


»To što sam nagrađen Nobelom posve me je šokiralo, no bio sam jako sretan saznavši da sam dobio tu nagradu«, kazao je 57-godišnji Mo u četvrtak navečer u intervjuu za kinesku novinsku agenciju Xinhuu. »Sada ću se fokusirati na stvaranje novih djela. Želim dodatno ulagati u svoje pisanje kao način zahvale čitavome svijetu«, dodao je nadalje u intervjuu objavljenom na mrežnim stranicama Nobelove nagrade.


Napomenuo je, međutim, kako ipak nije sve u nagradi.




»Smatram da Kina ima puno vrlo talentiranih autora. Njihova briljantna djela također zaslužuju da budu prepoznata u svijetu«, dodao je književnik porijeklom iz grada Gaomiju u pokrajini Shandong na sjeveroistoku Kine.


Kada je 2010. prestižna Nobelova nagrada za mir dodijeljena kineskom intelektualcu i disidentu Liu Xiaobou, koji od 2009. služi 11-godišnju kaznu zatvora nakon što je prodemokratski orijentirani tekst koji je supotpisao ocijenjen »subverzivnim«, vlada je cenzurirala informacije o tome, a članove povjerenstva za dodjelu nagrada nazvala »klaunovima«.


No, ovoga četvrtka državna televizija prekinula je središnji dnevnik kako bi objavila sretnu vijest, nakon čega je uslijedila izjava dopredsjednika Kineskog društva književnika Hea Jianminga koji je kazao kako je dodjela Nobela Mo Yanu »sretan događaj za kinesku književnost«.


Književniku je čestitao i kineski Narodni list, službeni list vladajuće Komunističke partije, a nagrada je u četvrtak izazvala brojne reakcije sreće i ponosa diljem Kine, gdje je Mo Yan vrlo cijenjeni autor brojnih bestselera.


Vijest o njoj proširila se poput požara i kineskim društvenim mrežama, gdje je u kratkome roku postala najvažnija tema svih foruma, s gotovo 300 tisuća komentara zabilježenim u manje od dva sata na društvenom servisu Weibo, kineskom ekvivalentu Twittera. »Čestitke prvom Kinezu kojemu je ukazana takva čast«, »Mo Yan, zaronit ću u tvoje knjige, narod Shadonga iznimno je ponosan«, samo su neki od komentara.


No, Mo nije prvi Kinez koji je dobio Nobela za književnost. »Kina je doživjela ‘kao šamar’ kada je 2000. ta prestižna nagrada dodijeljena Gao Xingjianu, piscu kineskog podrijetla koji je emigrirao u Francusku«, pojasnila je Sylvie Gentil, jedna od prvih prevoditeljica toga pisca.


Mo nije otklonio mogućnost putovanja u Stockholm kako bi osobno preuzeo nagradu. »Pričekat ću na obrazloženje i upute organizacijskog odbora prije nego odlučim«, izjavio je za Xinhuu.