Priznanje hrvatskom piscu

Miro Gavran primio u Beču nagradu Alois Mock

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Hrvatski dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade Miro Gavran primio je u srijedu u Beču ovogodišnju Europsku nagradu Dr. Alois Mock koja se dodjeljuje osobama koje se u svom radu posebno zalažu za jačanje europskog jedinstva



BEČ Hrvatski dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade Miro Gavran primio je u srijedu u Beču ovogodišnju Europsku nagradu Dr. Alois Mock koja se dodjeljuje osobama koje se u svom radu posebno zalažu za jačanje europskog jedinstva.


Nagradu je hrvatskom književniku uručio bivši austrijski vice kancelar i predsjednik Zaklade Europska nagrada Dr. Alois Mock Michael Spindelegger koji je rekao da je »Miro Gavran veličanstveni umjetnik s europskim vrijednostima. Njegova djela odišu tolerancijom i optimizmom za budućnost.«


Naglasio je da Gavrana nazivaju kulturnim veleposlanikom Hrvatske a da on dodaje da je Gavran kulturni veleposlanik s europskim kulturnim vrijednostima koji je nagradu zasluženo dobio za sveobuhvatni rad.Spindelegger je rekao kako je Gavran najizvođeniji suvremeni hrvatski dramatičar u Hrvatskoj i inozemstvu. Njegova djela prevedena su na gotovo 40 jezika, a po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 300 kazališnih premjera diljem svijeta.

»Njegova kazališna djela izvođena su u 50-tak različitih gradova u svijetu a u Austriji tri puta i to se mora promijeniti«, rekao je Spindelegger.




Napomenuo je da je Gavran uspio ono što rijetki uspiju imati – festival izvan države rođenja posvećen isključivo njemu – Gavranfest u Pragu.


Gavran je dobio više od dvadeset književnih i kazališnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu a među njima i Central European Time koja se dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima za cjelokupni opus te nagradu Europski krug za afirmaciju europskih vrijednosti u njihovom tekstovima.


Zahvalivši se na prestižnom austrijskom priznanju Gavran je kazao da mu je velika čast primiti to visoko priznanje koje nosi ime uglednog austrijskog političara Aloisa Mocka »koji je snažno podupirao i Hrvatsku na putu neovisnosti..«


»Ova nagrada za mene ima posebno značenje. Beskrajno sam sretan i istinski počašćen što sam u društvu velikih Europljana dobitnika te nagrade« kazao je Gavan.


Naglasio je da to nije samo nagrada za njegov literarni i kazališni rad nego potvrda prijateljstva i povezanosti Austrije i Hrvatske, te da mu je posebno drago što je nagradu primio na kraju Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017. koja je dodatno povezala dvije države, posebice u kulturi, zaključivši: »Uvjeren sam da umjetnost ima snagu povezati i zbližiti ljude a to je jako važno.«


Nagrada Dr. Alois Mock dodjeljuje se od 2002. pojedincima koji svojim književnim ili novinarskim djelima, aktivnostima u javnom sektoru u organizacijama ili poslovanju promoviraju europske vrijednosti i jedinstvo.Uz ostale dobili su je Otto von Habsburg, bivši europski političari Hans Dietrich Genscher, Karl Schwarzenberg, Jose Manuel Barroso.

Nagradu Dr. Alois Mock za 2016. dobila je i bivša austrijska ministrica vanjskih poslova i bivša visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Benita Ferrero-Waldner, za predani rad za Austriju i Europu i afirmaciju europskog projekta mira.


Zaklada dr. Alois Mock je osnovana 1994. a podupire rad na mnogim područjima koja afirmiraju europsko jedinstvo.


Na prigodnoj svečanosti u austrijskom ministarstvu vanjskih poslova predane su i nagrade te Zaklade za znanstveni rad i istraživanja u Europi.


Jedan od dobitnika je i profesor germanistike na Sveučilištu u Zadru Tomislav Zelić koji je dobio nagradu za izvanredna znanstvena postignuća među kojima se ističe objavljivanje »Zbornika radova o Europi«.


Dodjeli nagrada uz uglednike iz austrijskog političkog života i Hrvate bila je nazočna i Edith Mock, supruga ove godine preminulog Aloisa Mocka.