Besplatno usavršavanje

Menadžeri u kulturi: Riječki knjižničari među 20 odabranih

Davor Mandić

Dvogodišnji edukacijski ciklus suradničkog projekta Ministarstva kulture i DeVos instituta obuhvaća četiri tematske cjeline – planiranje i uspjeh u umjetnosti, prikupljanje novčanih sredstava, strateško planiranje te upravljanje



RIJEKA Odabrani djelatnici 20 hrvatskih kulturnih institucija imat će priliku u sljedeće dvije godine usavršiti svoje menadžerske sposobnosti u sklopu međunarodnog suradničkog projekta Ministarstva kulture RH i DeVos Instituta iz Washingtona. Na natječaj za besplatnu edukaciju menadžera u kulturnom sektoru prijavilo se ukupno 55 institucija, a od 20 odabranih pet je udruga. 


   Intedisciplinarnu edukaciju odradit će tako djelatnici Umjetničke akademije u Osijeku, Udruge za promicanje kulture »Kulturtreger«, Gradskog kazališta Žar ptica, Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Hrvatskog restauratorskog zavoda, HNK-a u Varaždinu i u Zagrebu, Galerije Klovićevi dvori, Gradske knjižnice Rijeka, Kurziva – Platforme za pitanja kulture, medija i društva, Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Muzeja Međimurja, Udruge Voda, Pogona – Zagrebačkog centar za nezavisnu kulturu i mlade, Muzeja grada Splita, Odjel kulture Studentskog centra u Zagrebu, Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvatskog dizajnerskog društva, festivala Eurokaz i Artizana filma. Djelatnici posljednje četiri institucije sudjelovat će samo u seminarima, kažu u Ministarstvu kulture. 



DeVos institut za kulturni menadžment djeluje u sklopu Centra za izvedbene umjetnosti J. F. Kennedy, i jedan je od vodećih instituta u svijetu za profesionalno usavršavanje menadžera u kulturi te jednako brine o uspješnom poslovanju institucija, kao i kvaliteti njihovih programa. Vrijednost ovog Instituta najviše dolazi do izražaja u potpori kulturnim institucijama koje u kriznim situacijama uz sve manje sredstava moraju uspješno poslovati i zadržati visoku razinu kvalitete programa. Svoje znanje i iskustvo potvrdili su nedavnom donacijom obitelji DeVos u iznosu 22,5 milijuna USD.





  Učiti od autoriteta


Edukacijski ciklus obuhvaća četiri tematske cjeline: planiranje i uspjeh u umjetnosti, prikupljanje novčanih sredstava, strateško planiranje te upravljanje. U sklopu grupnih seminara polaznici će učiti kako pronaći donatora, kako privući publiku, utemeljiti održivo poslovanje i zadržati donatore, kreirati krug donatora, sponzora, poklonika, volontera i članova te kako stvoriti novčani fluid neophodan za funkcioniranje umjetničkih organizacija. 


   Kako navode u MK-u, uz grupne seminare nastavni ciklus obuhvaća i on-line radne grupe te individualne konzultacije, a prvi seminar održat će se 4. listopada u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Vodit će ga Michael Keiser, osnivač DeVos Instituta za kulturni menadžment, jedne od vodećih takvih institucija u svijetu. 


   Jedina riječka kulturna institucija, a ujedno i jedina knjižnica koja je prošla na natječaju za besplatnu edukaciju je Gradska knjižnica Rijeka. Za njenu ravnateljicu Goranu Tuškan Mihočić to je velik uspjeh. 


   – Raduje me što ćemo imati priliku učiti od velikih svjetskih autoriteta na polju kulturnog menadžmenta i mislim da je pravi potez Ministarstva kulture što su odlučili ponuditi ovakav program hrvatskim ustanovama i organizacijama. Predviđeno je da iz svake ustanove program prati od tri do pet osoba. Iz GKR-a to će biti ljudi koji su poslom vezani uz ono što program edukacije nudi; uz mene kao ravnateljicu, to su većinom dugogodišnji voditelji te kolegice i kolega koji se bave različitim projektima: Verena Tibljaš, voditeljica Službe za koordinaciju programa i usluga i odnose s javnošću, Alica Kolarić, voditeljica ogranaka, Andreja Silić Švonja, voditeljica EU projekata te Kristian Benić, suradnik za marketing, odnose s javnošću i projekte – kaže Tuškan Mihočić.   

Prilika se ne propušta


Kristian Benić, koji je uvelike zaslužan za propulzivnost Gradske knjižnice i njenu javnu vidljivost, također je zadovoljan što će imati priliku unaprijediti svoja znanja. 


   – Reći ću pomalo trivijalno i klišejizirano, no prilike za učenje se ne smiju propustiti, što je istina od koje ne treba bježati i onda kada ne zvuči cool. Domaće ustanove u kulturi, pa i one riječke, zbog niza razloga nalaze se u vrlo osjetljivoj fazi egzistencije, a dobro upravljanje od mikro do makro razine može činiti presudnu razliku u budućem radu. Na neki način svi postajemo menadžeri, ako ništa drugo, vlastite profesionalne osobnosti, ma koliko god to zvučalo japijevski i odbojno. 


   Posebno mi je drago što je prema planu radionica i predavanja najistaknutije educiranje o financiranju i općenito potrazi za novčanim sredstvima što je zasigurno nešto s čime u kulturi imamo najdubljih problema i gdje povlačimo najviše frustracija.


Zanimljivo je što smo mi i jedina knjižnica u izboru dok ostali sudionici dolaze uglavnom iz područja muzejske djelatnosti i izvedbenih umjetnosti. To je posebno važno obzirom na činjenicu da su knjižnice punokrvne javne i društvene ustanove čiji značaj, funkcije i mogućnosti daleko nadilaze djelovanje u uskom području kulture, posebno onoj elitističnog i tradicionalnog tipa – kaže Benić.