Otkrivanje klasika

Matica hrvatska predstavila knjigu Ruđera Boškovića

Hina

''Pomrčine Sunca i Mjeseca'' Boškovićevo su najznamenitije pjesničko djelo, značenjem i ugledom ravno njegovoj ''Teoriji prirodne filozofije'', ustvrdio je akademik Stamać. Riječ je o prvoj od dvije knjige Ruđera Josipa Boškovića koje će Matica hrvatska tiskati ove godine u sklopu biblioteke ''Stoljeća hrvatske književnosti''



VINKOVCI Matica hrvatska (MH) predstavila je danas u Vinkovcima knjigu »Pomrčine Sunca i Mjeseca« Ruđera Josipa Boškovića (1711.-1778.) priređivača Stipe Kutleše, objavljenu u sklopu Matičine biblioteke »Stoljeća hrvatske književnosti«.


Riječ je o prvoj od dvije knjige Ruđera Josipa Boškovića koje će Matica hrvatska tiskati ove godine u sklopu biblioteke »Stoljeća hrvatske književnosti«, kazao je predstavljajući knjigu »Pomrčine Sunca i Mjeseca« potpredsjednik MH akademik Ante Stamać najavivši kako će Boškovićeva »Pisma, pjesme i rasprave« iz tiska izići u rujnu.


»Pomrčine Sunca i Mjeseca« Boškovićevo su najznamenitije pjesničko djelo, značenjem i ugledom ravno njegovoj »Teoriji prirodne filozofije«, ustvrdio je akademik Stamać rekavši kako je u 5621 stihu toga spjeva Bošković spojio »kozmološke teme s tezama vlastitog oka«.




Spjev je za Boškovićeva života doživio pet izdanja: prvo je tiskano u Londonu 1760., potom u Mlecima 1761., Grazu 1765., Rimu 1767. i, u konačnoj verziji, u Parizu 1779. godine, a Matica hrvatska donosi ga prema prvom hrvatskom izdanju HAZU iz 2007. godine u prijevodu akademika Branimira Glavičića.


Prema Stamaćevim riječima, Boškoviću nesumnjivo pripada mjesto najznačajnijeg Hrvata u povijesti, a objavljujući njegove »Pomrčine Sunca i Mjeseca«, a na jesen i »Pisma, pjesme i rasprave«, Matica hrvatska želi djelovanje i misli Ruđera Boškovića približiti širokim slojevima hrvatskog stanovništva. Ruđer Bošković rođen je u Dubrovniku 1711., a umro 1787. godine u Milanu.


Bio je pripadnik isusovačkog reda, a bavio se matematičkim problemima. Dao je znatan broj teorema iz trigonometrije, a prvi je izveo četiri osnovne diferencijalne formule sferne trigonometrije. Objavio je više knjiga, među njima, znamenitu knjigu »Teorija prirodne filozofije«.