Jučer otvoren Bookfest

Mali riječki Interliber

Davor Mandić

Kriza knjige u Hrvatskoj nije došla samo s ekonomskom krizom, počela je i ranije, pa treba naći rješenja za ukupno podizanje književne kulture



RIJEKA  Peti riječki sajam knjiga Bookfest počeo je jučerašnjim otvorenjem na Trgu 111. brigade Hrvatske vojske.


Mali riječki Interliber, kako mu tepaju organizatori iz Strukovne skupine nakladnika pri HGK-u Županijske komore Rijeka, ove godine okuplja u šatoru na novoj lokaciji nakladnike: Leo commerce, Lektiru, Edit, Veble commerce, Frakturu, Živu riječ, Duševića & Kršovnika, Novu stvarnost, Školsku knjigu, Sipar, Dvostruku dugu i Miša.


Uz njih zastupljena su i izdanja Profila, Mozaika, Naklade Ljevak, Znanja, Egmonta, Staneka, Naše djece i drugih, a ima i stranih gostiju. Iz BiH dolaze Buybook, Rabic i Synopsis, iz Srbije Admiral books, Partenon i Karupović te iz Mađarske Croatica. 


   U ime organizatora prigodno se okupljenima u šatoru na Trgu obratio Valter Lisica, zahvalivši se i posjetitlejima i izlagačima što su došli podržati peto izdanje Bookfesta.  

  – Ovo je mali jubilej u godinama koje nisu sklone većim iskoracima. Na žalost, u tom se periodu dogodilo da nekih kolega više nema na tržištu, ali mi vjerujemo da će doći bolja vremena i da će sajam biti kakav je nekada bio, pa i veći. Zahvaljujemo se PGŽ-u koji nas oduvijek podržava, a i Gradu Rijeci koji nam je omogućio ovu dobru lokaciju u centru grada. U sljedećim izdanjima nadamo se i još boljoj – rekao je Lisica. 


   Okupljene je pozdravio i pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a Valerij Jurešić. 


   – I sam dolazim iz svijeta knjige pa mi je drago vidjeti aktivnosti oko nje. Kriza knjige u Hrvatskoj nije došla samo s ekonomskom krizom, knjiga je i ranije ušla u krizu, a Županija će naravno pratiti sve aktivnosti vezane uz nju. Na žalost svi skupa posustajemo; produkcijski, čitalački, na svaki način, pa se nadam da ćemo uspjeti iznaći rješenja za ukupno podizanje književne kulture – zaključio je Jurešić. 


   Za zabavni dio programa bila je zadužena vokalna skupina »Octachord«, a druženjem uz domjenak počeo je i neformalno 5. Bookfest. Sajam će biti otvoren do 12. travnja svakim danom od 9 do 20 sati, a održat će se i tri programa.


U četvrtak ujutro u Narodnoj čitaonici održat će se dječji program u suradnji sa Školskom knjigom; popodne će biti razgovor s Velidom Đekićem u »Tunelu« o poveznici književnosti i rocka u Rijeci, a u petak će Narodnu čitaonicu zaposjesti neformalna skupina riječkih književnika »Ri Lit«.