Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Književnost

Lošinjski književni festival: Nakon Mire Gavrana u goste stiže i Goran Tribuson

Foto: Bojan Purić
Foto: Bojan Purić
Autor:
Objavljeno: 24. srpanj 2019. u 11:17 2019-07-24T11:17:39+02:00

VELI LOŠINJ - Nakon što je prošli petak gostovao Miro Gavran, do kraja ovogodišnjeg Lošinjskog književnog festivala preostala je još književna večer čiji će gost biti Goran Tribuson. Ovaj pisac, kojemu je - uostalom, kao i Gavranu - draga ljetna (i ne samo ljetna) baza upravo otok Lošinj, govorit će u petak u 21 sat o svojoj novoj knjizi »Otac od bronce«. Taj je roman pisan i dovršen upravo na Lošinju, a tema mu je obiteljsko-povijesna i problematizira odnos između oca i sina - glavni se junak zbog očeve smrti vraća iz inozemstva gdje se bavio mutnim poslovima, a povratkom kući ulazi u vrijeme ispisivanja povijesti - početak rata u Hrvatskoj.

- Povratak Žaka Kralja promijenit će iz temelja živote mnogih ljudi - od njegovih školskih kolega, obiteljskih liječnika i odvjetnika, do propuštenih ljubavi, konvertita i prevarenih muževa. O svemu tome razgovarat ćemo s jednim od najproduktivnijih hrvatskih prozaika, o njegovom netipičnom romanu atipičnog akademika« - najavljuje voditeljica festivala Branka Džebić.

U dosadašnjem tijeku festivala, čiji je prvi dio održan u prizemlju zgrade Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju, a drugi na terasi vile »Elisabeth« u kompleksu Lječilišta Veli Lošinj, gosti Branke Džebić prije Gavrana još su bili Rajko Grlić, Ante Tomić i Dimitrije Popović u Malom Lošinju, te Damir Karakaš u Velom Lošinju. Od ostalih se večeri značajnije razlikovala ona na kojoj je gostovao Popović, time što je na njenome kraju prikazan dokumentarni film o ovom slikaru i književniku, pod nazivom »Preludijum za snajper«.

Ovome valja dodati i svibanjski pretprogram održan u Malom Lošinju; tada su u svojevrsnom produžetku riječkoga festivala »Vrisak« otok pohodili i ovdje književne večeri održali Julijana Matanović, Pavao Pavličić, Miroslav Mićanović, Branko Čegec, Senko Karuza, Kei Miller i Damir Šodan, a tom je prilikom održana i javna tribina na kojoj se raspravljalo o strukturi školske lektire i općenito čitalačkim navikama u mladih, gdje se voditeljici i književnicima pridružila i Mirjana Čović, profesorica hrvatskoga jezika u Srednjoj školi Ambroza Haračića u Malom Lošinju. Prema najavama voditeljice Branke Džebić, ubuduće bi cijeli festival mogao biti preseljen u svibanjski termin.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.