Traže se novi članovi

Krušvar i Mandić zatražili razrješenje u Kulturnom vijeću za knjigu

Kim Cuculić

Vijeće za knjigu sada ima samo jednog člana  – Leu Lazzarich – Krušvar i Mandić odustali su zbog mogućeg sukoba interesa



RIJEKA Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke na dnevnom redu naći će se i prijedlog odluke o razrješenju potpredsjednika i člana Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo Grada Rijeke.


Početkom ovog lipnja, naime, potpredsjednik tog Kulturnog vijeća Zoran Krušvar i član Davor Mandić, zatražili su da budu razriješeni svoje dužnosti u spomenutom Vijeću. Stoga se sukladno odluci o osnivanju kulturnih vijeća predlaže njihovo razrješenje na osobni zahtjev. Po provedbi razrješenja pokrenut će se postupak imenovanja novih članova Kulturnog vijeća. Gradsko vijeće na sjednici održanoj 28. ožujka 2013. imenovalo je u Kulturno vijeće za knjigu i nakladništvo Leu Lazzarich, Zorana Krušvara i  Davora Mandića, a sada je ovo tročlano vijeće ostalo na samo jednom članu.


Prema riječima Zorana Krušvara, razrješenje je zatražio iz osobnih razloga:




– Razlog moje odluke je taj što bih želio biti aktivniji na kulturnoj sceni Rijeke, jer kad je netko član Kulturnog vijeća to se može tumačiti kao »sukob interesa« – kratko je objasnio Krušvar, koji je i sâm književnik i bitno mu je sudjelovanje u književnim i kulturnim projektima.


Davor Mandić navodi nekoliko razloga svoje odluke:


– Glavni razlog je taj što mislim da nisam uspio u onom dijelu posla koji, doduše, ne spada u djelokrug Kulturnog vijeća kao savjetodavnog tijela, a to je da se iz proračuna izdvaja značajniji iznos za sektor knjige. Mislim da ću u tom segmentu moći više napraviti izvan Vijeća, kroz jedan drugi projekt. Drago mi je da smo kroz rad u Kulturnom vijeću za knjigu i nakladništvo uspjeli podignuti razinu transparentnosti, a postigli smo i to da dodatno »ispeglamo« kriterije za dodjelu potpora. Mislim da je sustav bodovanja koji ima Grad Rijeka vrlo kvalitetan – osvrnuo se Mandić, dodajući da je jedan od njegovih razloga istupanja iz Vijeća i nemogućnost sudjelovanja u projektima zbog mogućeg prozivanja za »sukob interesa«.