Prozni prvijenac

“Kosa posvuda” riječke autorice Tee Tulić objavljena u Italiji

Kim Cuculić

Tea Tulić / Snimio Sergej Drechsler

Tea Tulić / Snimio Sergej Drechsler



Prozno djelo »Kosa posvuda« riječke autorice Tee Tulić objavila je u talijanskom prijevodu izdavačka kuća Mincione Edizioni. Pod naslovom »Capelli dappertutto«, prijevod na talijanski potpisuje Federico Giulio Sicurella.


Prema riječima Tee Tulić, do prijevoda je došlo na temelju suradnje između nje i prevoditelja.


– Federico Giulio Sicurella bio je na studiju u Sarajevu i Beogradu. Pročitao je beogradsko izdanje »Kose posvuda« i na vlastitu inicijativu napravio prijevod na talijanski jezik. Sam je krenuo tražiti izdavača u Italiji i tri izdavača pokazala su interes. Opredijelili smo se za Mincione Edizioni iz Rima. Riječ je o manjem izdavaču koji dosad nije objavljivao prijevode, nego samo talijanske autore.




U talijanskim medijima već su se pojavile tri kritike za »Capelli dappertutto«, a u planu su i neke promocije.


Knjiga je predstavljena i na sajmu knjiga u Torinu. Jako sam zadovoljna i mislim da je Federico Giulio Sicurella napravio odličan prijevod – ističe Tea Tulić.


Prozni prvijenac Tee Tulić »Kosa posvuda« niskom biserno poentiranih crtica pripovijeda priču o jednoj obitelji, posebice njezinoj ženskoj liniji baka-majka-kći, i suočavanju s majčinom bolesti. Pripovjedačica se služi infantilnom perspektivom, koja je uvijek nekako prirodna kad djeca govore o roditeljima, ali kako bolest odmiče i majka onemoćava, uloge majke i djeteta se polako mijenjaju.


Kako ističu kritičari, autorica je uspjela svojim pripovijedanjem i britkim zapažanjima, uvrnutim, luckastim pristupom i životu i smrti, kroz lucidne crtice, što humorom, što domišljatošću i sjajnim stilom – vitalizmom generalno – ispričati priču koja se čita lako i s užitkom, a da pritom nije izgubila ništa od svoje potresnosti i duboke emotivnosti.


Tea Tulić rođena je 1978. u Rijeci. Proza joj je objavljivana u domaćim i stranim časopisima, a kratke priče prevedene su joj na više europskih jezika. Godine 2011. pobijedila je na natječaju Algoritma i Zareza »Prozak« i objavila knjigu »Kosa posvuda«, koja je višestruko hvaljena kao jedno od ponajboljih proznih ostvarenja te godine.