Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Laureati

Književne nagrade 'Drago Gervais' dodijeljene Branimiru Dropuljiću i Mariji Trinajstić

Foto Damir Škomrlj
Foto Damir Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 28. listopad 2019. u 19:05 2019-10-28T19:05:58+01:00

Nagradu za najbolji neobjavljeni rukopis primio je Branimir Dropuljić za »Kosine«, a nagradu za najbolju knjigu na nekom od idioma čakavskog narječja dobila je Marija Trinajstić za »Cimbuju«

RIJEKA - Književna nagrada »Drago Gervais«, koja svoju povijest piše od 1961. godine, od današnje svečane dodjele u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke u svome portfelju ima još dva pjesnička laureata.

Nagradu za najbolji neobjavljeni rukopis primio je Branimir Dropuljić iz Zagreba za rukovet pjesama »Kosine«, a nagradu za najbolju knjigu na nekom od idioma čakavskog narječja dobila je Opatijka Marija Trinajstić za zbirku pjesama »Cimbuja«, u izdanju Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov«.

Ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, organizatora Nagrade, Niko Cvjetković izrazio je zadovoljstvo i ove godine uspješno provedenom organizacijom, istaknuvši da je najveći posao napravilo Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Aleksandar Mijatović (predsjednik), Ivica Prtenjača, Vlado Simcich, Milorad Stojević i Darija Žilić.

- Povjerenstvo je radilo prema dvama načelima; prvo je da svi čitaju sve rukopise, a drugo je načelo anonimnosti. Svi rukopisi stižu pod šifrom i nitko ne zna autora do samog kraja – rekao je Cvjetković.

Obje nagrade za pjesništvo

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, primijetivši da je ove godine Nagrada u objema kategorijama dodijeljena poeziji, i uz napomenu da se dodjeljuje već više od pola stoljeća, rekao je da posljednjih godina ona pobuđuje velik interes ne samo na Kvarneru, nego i u cijeloj Hrvatskoj.

4030265

Predsjednik Povjerenstva Aleksandar Mijatović čitao je obrazloženja Nagrade, koja su autori posebnom pažnjom slušali pa i kad su bila hermetična.

Branimir Dropuljić zahvalio se Prosudbenom povjerenstvu i ostalima koji su sudjelovali u dodjeli Nagrade, rekavši da je poezija dominantan način njegove komunikacije s ljudima pa je za njega ovo priznanje i njemu kao pjesniku, ali i kao čovjeku.

Marija Trinajstić obratila se očekivano na svojoj opatijskoj čakavštini, izrazivši poseban ponos činjenicom da je jedina Opatijka koja je dobila tu nagradu.

Opatijska čakavica

- Pjesništvo ne prepoznaje jezik; jezik je u funkciji otiska vremena i u tom smislu on se razvija i u tom smislu mi nalazimo jezik kojim ćemo se predstaviti. U ovoj knjizi to je moj opatijski čakavski jezik – rekla je Trinajstić.

4030267

Pjesme obaju autora čitala je Jelena Lopatić, a u glazbenom programu nastupili su učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka - Marin Bilić i Eugen Kvaternik.

U počast Gervaisu

Književna nagrada »Drago Gervais« utemeljena je u počast književniku Dragi Gervaisu, čije je ime i djelo znak ovog kulturnog podneblja. Nagradu je ustanovila bivša Općina Rijeka 1961. godine kao najviše književno priznanje našeg kraja, dodjeljujući je do 1974. godine svake, a od 1974. godine svake druge godine.

Namjera je Nagradom potvrditi tradicionalnu ulogu Rijeke kao makroregionalnog i multikulturalnog centra, potaknuti književno stvaralaštvo i jačanje mnogovrsnih veza lokalne književne scene s nacionalnom, uz poštivanje lokalnih i regionalnih vrijednosti sa širim, pa i globalnim književnim trendovima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.