Kako zavoljeti morskog psa

Knjiga Nataše Govedić: Krajolik blizanačkog prijateljstva kroz tekst i crtež

Davor Mandić

Nataša Govedić / Foto ARHIVA NL

Nataša Govedić / Foto ARHIVA NL

Što sve izjeda i što sve stvara najdublje ljudsko povjerenje? Je li prijatelj osoba koja stvara prisnost upravo oko uvažavanja ekstremno ranjivih emocionalnih stanja? Iz poglavlja u poglavlje prolazimo kroz brojne varijante tog »najosobnijeg govora«



ZAGREB – Kazališna kritičarka Novog lista, teatrologinja i spisateljica Nataša Govedić objavila je novu knjigu, roman »Kako zavoljeti morskog psa«, u izdanju agilnog Sandorfa.


Knjiga, koja je roman koliko i crtačka mapa »Ofeliljin herbarij« autorice Hane Lukas Midžić, bit će predstavljena javnosti u Zagrebu večeras u 19 sati u Galeriji Kupola, koja se nalazi u sklopu Gradske knjižnice na Starčevićevom trgu.


Na predstavljanju govorit će Tomislav Zajec, Boris Postnikov i Neven Jovanović (o romanu) te Ivana Ognjanovac i Marina Bauer (o grafičkoj mapi), kao i autorice.


Suradnja literata i likovnjaka




U najavi predstavljanja kaže se da suradnja literata i likovnjaka nije novost: dapače, da za mnoge pjesnike (Sylvia Plath, Patti Smith, William Carlos Williams, Wallace Stevens) likovna umjetnost daje najneposredniji povod stihovima, dok su pojedini pisci poznati i kao crtači, dapače karikaturisti (Gabriel Garcia Marquez, Flannery O’Connor, John Updike). Pa i »Mali princ«, dodaje se, nezamisliv je bez crteža Saint-Exupérijeve kutije/ovce.


– U slučaju suradnje Govedić/Lukas Midžić tema kojom se autorice bave vezana je za krajolik blizanačkog prijateljstva. Što sve izjeda i što sve stvara najdublje ljudsko povjerenje? Je li prijatelj osoba koja stvara prisnost upravo oko uvažavanja ekstremno ranjivih emocionalnih stanja? Iz poglavlja u poglavlje prolazimo kroz brojne varijante »najosobnijeg govora« (kao preduvjeta prijateljstva) u formi teksta i likovnog izričaja – kaže se u najavi, u kojoj stoji i da vrste proze koje supostoje u tekstu obuhvaćaju klasično ulančavane pripovijesti, dnevničku formu, epistolarne dionice, proznu nadogradnju fotografija i umjetničkih slika, simuliranje klasičnog epskog diskurza visoke herojske epike, ulazak u narativnost bajke, lirske pjesme u prozi, groteskni servantesovski razgovor dvojice pasa, prozu bilježenja filmskog snimanja i prozu bilježenja psihodrame.


Nataša Govedić: Kako zavoljeti morskog psa


Nataša Govedić: Kako zavoljeti morskog psa



Crtačka mapa


– S druge, crtačke strane knjige, nalazimo vizualne protagoniste prizvane crnim tušem na papiru. Njihov jezik stilski varira između minimalizma, ilustrativne narativnosti i gestualne ekspresivnosti. Crtačka mapa dramaturški je vođena mišlju o stvaranju likovnih metafora, a likovno je zaokružena autentičnošću autoričina likovnog rukopisa i izraza (i izvan ove knjige zaokupljene »studijama nestajanja«) – kaže se u najavi.


Ključ je, prema najavi, u onome »iza«.


– Kako veli David Whyte u svojoj knjizi »Consolations« (2015): »Sva prijateljstva, bilo kojeg intenziteta i trajanja, temelje se na kontinuiranom i obostranom opraštanju. Bez duboke tolerancije i milostivosti ne mogu preživjeti.«


Ali što se događa s prijateljstvom koje ipak preživi svoju smrt? – pitanje je koje se postavlja.