Krimi-trilogija

“Kijevska piletina” Drage Hedla: Završetak mračne priče o politici, kriminalu, pedofiliji i švercu oružjem

Hina

Davor Javorovic/PIXSELL

Davor Javorovic/PIXSELL



U sklopu obilježavanja Dana Grada Osijeka, u Hrvatskom narodnom kazalištu u utorak je predstavljen novi roman osječkog književnika i publicista Drage Hedla „Kijevska piletina“.


To je, prema riječima autora, završni dio krim-trilogije započete romanom „Izborna šutnja“ iz 2014. godine i „Ispovjedne tajne“ iz 2015. godine. Tema je lanac prostitucije među maloljetnicama, čija se radnja, u prvom romanu, događa u Osijeku, a zatim se proširuje na područje od Osijeka do Beograda i na kraju do Ukrajine.


„U „Kijevskoj piletini“ završavam krim-trilogiju sa istim glavnim junacima. Iako zvuči kao recept, radio se o alegoriji u smislu da mlade djevojke predstavljaju tu „piletinu“ što je glavna slabost glavnog negativca političara Ivana Horvatića. Tu je i glavni junak novinar Stribor Kralj koji istražuje te događaje.  U trećem dijelu zaokružujem tu mračnu priču u kojoj se isprepliću politika, kriminal, pedofilija i šverc oružjem, ali sada je rasplet u Kijevu jer je Ukrajina umiješana u tu priču“, rekao je Hedl.




Najavio je i kako uskoro slijede promocije te knjige izišle prije mjesec dana, po drugim mjestima u Hrvatskoj.


Helena Sablić Tomić, književna teoretičarka i književna kritičarka ocijenila je kako je Hedl i u zadnjem dijelu trilogije nastavio „dobro vibrirati sa čitateljima“. „Smatram da je ova trilogija iskorak u odnosu na trenutni status hrvatskog kriminalističkog romana, ali i da je šteta što je autor rekao kako je to trilogija i da je tome kraj. Nadam se da ćemo ići u neku drugu priču i čitati iz njegovog pera nove hrvatske krimiće“, dodala je.


Nenad Rizvanović, urednik trilogije rekao je kako je ovo najbolji dio trilogije jer je najvještije napisan.


„Oni koji su pročitali prva dva dijela će sigurno uživati, a onima koji nisu čitali preporučujem da to učine. Hedl se uz Pavla Pavličića i Gorana Tribusona pokazao kao možda jedan od najvažnijih autora hrvatskih kriminalističkih romana. On je u vrlo kratkom roku došao na taj tron i smatram da piše vrlo zanimljivu prozu“, zaključio je Rizvanović.