Puno dobre književnosti

Karakaš i Prtenjača kandidati za Nagradu “Meša Selimović”

Sandra Sabovljev

Osim njih završnoj selekciji za ovu prestižnu regionalnu nagradu su i Filip David s romanom »Kuća sećanja i zaborava« (Laguna i Fraktura), Dževad Karahasan s »Utjehom noćnog neba« (Profil) i Andrej Nikolaidis s naslovom »Devet« koje je objavio cetinjski  Otvoreni kulturni forum



 Damir Karakaš s romanom »Blue moon« (Sandorf) i  Ivica Prtenjača s »Brdom« (VBZ) hrvatski su kandidati koji su ušli su u uži izbor za Nagradu »Meša Selimović« za najbolji roman objavljen u 2014. godini na jezičnom govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.


Osim njih završnoj selekciji za ovu prestižnu regionalnu nagradu su i Filip David s romanom »Kuća sećanja i zaborava« (Laguna i Fraktura), Dževad Karahasan s »Utjehom noćnog neba« (Profil) i Andrej Nikolaidis s naslovom »Devet« koje je objavio cetinjski  Otvoreni kulturni forum.


Nagrada »Meša Selimović« bit će dodijeljena na 15. Međunarodnim književnim susretima Cum grano salis koji će se održati od 2. do 5. rujna u Tuzli. Odluku o najboljem romanu donijet će žiri u sastavu akademik Enes Karić, predsjednik žirija te članovi akademkinja Julijana Matanović, književnici Milorad Popović i Hadžem Hajdarević i književni kritičar Vladimir Arsenić. Predsjednik žirija je pri proglašenju izabranih kandidata izrazio zadovoljstvo što je književna produkcija u ove četiri države sve bogatija.




– Svake godine sve je više romana, a više dobre književnosti na ovim prostorima, znači i više mira, naglasio je  Enes Karić.


 Tijekom četverodnevnog festivala obilježit će se nekoliko značajnih književnih obljetnica – 90 godina od rođenja književnika Derviša Sušića,  110 godina od rođenja književnika Hasana Kikića, sto godina od rođenja književnika Branka Ćopića, te 150 godina od rođenja pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića, dok će svoje nove romane predstaviti Goran Samardžić, Zlatko Dukić, Enes Karić, Ahmed Burić i Faruk Šehić. U okviru 15. Cum grano salis održat će se i književne večeri sa Zoranom Ferićem i Ivicom Đikićem.